Πετρελαϊκοί Κολοσσοί Ενδιαφέρονται για Έρευνες σε Μεταγενέστερο Στάδιο στην Ελλάδα

Πετρελαϊκοί Κολοσσοί Ενδιαφέρονται για Έρευνες σε Μεταγενέστερο Στάδιο στην Ελλάδα
energia.gr
Δευ, 23 Ιουλίου 2012 - 10:08
Μεγάλες εταιρείες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις αμερικανικές ExxonMobil και ConocoPhillips και τη γαλλική Total, ενώ η Shell, η BP και η Noble Energy έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μεταγενέστερο στάδιο στην ελληνική αγορά

Μεγάλες εταιρείες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου δείχνουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις αμερικανικές ExxonMobil και ConocoPhillips και τη γαλλική Total, ενώ η Shell, η BP και η Noble Energy έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μεταγενέστερο στάδιο στην ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του capital.gr, μεγάλες εταιρείες σαν αυτές θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες για να επενδύσουν στην Ελλάδα, γι’ αυτό και δεν κατέθεσαν προσφορά στον διαγωνισμό του open door. Ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος από τη διαδικασία του open door είναι ότι η Ελλάδα, ως αγορά, έχει επανέλθει στον διεθνή χάρτη, έστω και αν οι μεγάλες εταιρείες θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες για να επενδύσουν. Βέβαια, το ενδιαφέρον των εταιρειών θα κορυφωθεί όταν θα είναι διαθέσιμα τα επιπλέον στοιχεία από τις νέες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Όπως επισημαίνεται, εντούτοις, αρμοδίως, οδηγός για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά θα πρέπει να είναι το μοντέλο της Κύπρου, όπου το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ήταν να προσελκύσει επενδυτές στον πρώτο γύρο.

Η επιτυχία της γεώτρησης της Noble Energy στο Οικόπεδο 12 έφερε στη συνέχεια στον δεύτερο γύρο προσφορές από ηχηρά ονόματα, όπως της Total, της Gazprom, της Premier Oil, της Marathon Oil, της Delek και της Edison.

Εφόσον, δε, οι έρευνες των εταιρειών που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των οικοπέδων αποδώσουν καρπούς, αποτελεί συνήθη πρακτική για την πετρελαϊκή βιομηχανία η εξαγορά μεριδίων ή ακόμα και ολόκληρων των εταιρειών από μεγαλύτερες, ούτως ώστε να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση των επενδύσεων. Κάτι ανάλογο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και στην περίπτωση της Ελλάδος.

Γεγονός παραμένει, πάντως, ότι παραδοσιακά ισχυρά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπως η ExxonMobil, παρακολουθούν τη χώρα μας και αναμένουν τις εξελίξεις.