Και Ενεργειακό Ενδιαφέρον στη Συνάντηση Στουρνάρα με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ

Και Ενεργειακό Ενδιαφέρον στη Συνάντηση Στουρνάρα με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ
energia.gr
Παρ, 27 Ιουλίου 2012 - 09:56
Και ενεργειακό ενδιαφέρον φαίνεται πως είχε η προχθεσινή συνάντηση του Αμερικανού αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τσαρλς Κόλινς με τον Έλληνα Υπ. Οικ. Κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον του κ. Κόλινς επικεντρώθηκε στις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αλλά και στον ρόλο που παίζει η χώρα μας στο «παιχνίδι των αγωγών» στην ΝΑ Ευρώπη

Και ενεργειακό ενδιαφέρον φαίνεται πως είχε η προχθεσινή συνάντηση του Αμερικανού αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τσαρλς Κόλινς με τον Έλληνα Υπ. Οικ. Κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον του κ. Κόλινς επικεντρώθηκε στις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αλλά και στον ρόλο που παίζει η χώρα μας στο «παιχνίδι των αγωγών» στην ΝΑ Ευρώπη.

Καθώς η περιοχή αποτελεί «γέφυρα» για τη μεταφορά, κυρίως, φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία προς την Ευρώπη, η θέση της χώρας μας συγκεντρώνει, όπως φαίνεται και από τη συνάντηση Κόλινς-Στουρνάρα, το αμερικανικό ενδιαφέρον σε μία περίοδο κατά την οποία η Ρωσία ανακτά μεγάλο μέρος της επιρροής της στον χώρο της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και αναπτύσσει σχέσεις με δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Γενικότερα, ο κ. Κόλινς διαβεβαίωσε τον κ. Στουρνάρα ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα, αν η κυβέρνηση προωθήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών τόνισε προς τον Αμερικανό αναπληρωτή Υπουργό πόσο σημαντικό είναι τα νέα μέτρα να συναντούν ένα ελάχιστο κοινωνικής συναίνεσης από την πλειονότητα των πολιτών, με στόχο αφενός να μην υπάρχει κοινωνική αντίδραση και αφετέρου να πετύχουν στο στόχο τους.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις του προγράμματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση εν όψει της οριστικοποίησης των μέτρων για τη διετία 2013 -2014, υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτά βασίζεται, κυρίως, στην περικοπή των δαπανών και πολύ λιγότερο στο σκέλος των εσόδων.

Εξάλλου, ενδιαφέρον για τον ελλαδικό ενεργειακό τομέα έδειξαν και οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες που συνόδευαν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσκεψή του, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Αθήνα, στα πλαίσια της οποίας είχε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα, το απόγευμα της Κυριακής ο κ. Κλίντον πραγματοποίησε ομιλία σε Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, κατά την κλειστή εκδήλωση που πραγματοποίησε η «Hellenic Initiative». Η τελευταία είναι μία ομάδα Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών με τη συγκέντρωση 100 εκατ. δολ. για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα. Της «Hellenic Initiative» φέρεται να ηγείται ο Ελληνοαμερικανός επικεφαλής της χημικής εταιρείας Dow Chemicals Αντριου Λιβέρης.