Ο πρωτοπόρος φυσικός και αστρονόμος Μπέρναρντ Λόβελ, ο Βρετανός που δημιούργησε τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεσκόπια με τα οποία εξερευνούμε το Σύμπαν, πέθανε σε ηλικία 98 ετών.
Ο πρωτοπόρος φυσικός και αστρονόμος Μπέρναρντ Λόβελ, ο Βρετανός που δημιούργησε τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεσκόπια με τα οποία εξερευνούμε το Σύμπαν, πέθανε σε ηλικία 98 ετών. Ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο Λόβελ υπήρξε δημιουργός το 1957 του τεράστιου τηλεσκοπίου στο Τζόντρελ Μπανκ της ίδιας πόλης, με διάμετρο 76 μέτρα, το οποίο από το 1987 φέρει το όνομά του. Ηταν το πρώτο τροχιακό ραδιοτηλεσκόπιο και κατασκευάστηκε για να καταγράψει την τροχιά του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, του σοβιετικού «Σπούτνικ 1». Το τηλεσκόπιο κινδύνευε τότε να μην ολοκληρωθεί λόγω οικονομικών δυσκολιών, όμως η εκτόξευση του «Σπούτνικ» εν μέσω ψυχρού πολέμου οδήγησε στην ολοκλήρωσή του μια και ήταν η μοναδική δυτική κατασκευή που μπορούσε να ακολουθήσει τον δορυφόρο. «Η ρουκέτα του "Σπούτνικ"», θυμόταν σε συνέντευξή του ο Λόβελ, «ήταν ο πρώτος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος και ευτυχώς μετέφερε μόνο κάποια επιστημονικά εργαλεία. Θα μπορούσε να μεταφέρει βόμβα».
Ο Λόβελ ηγήθηκε και ενός σημαντικού ερευνητικού προγράμματος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στη δημιουργία που πρώτου συστήματος ραντάρ που ερευνούσαν το έδαφος. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε από τα βρετανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μετά το 1943 για να εντοπίζουν στόχους τη νύχτα και σε συνθήκες μικρής ορατότητας.
Το 1951 ο Λόβελ ανακηρύχθηκε μόνιμος καθηγητής Ραδιοαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο οποίο δίδαξε έως το 1980. Εγραψε πολλά εκλαϊκευμένα βιβλία για την αστρονομία και είχε τιμηθεί για την προσφορά του από τη Βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο του ιππότη.
(από την εφημερίδα "Τα Νέα")