Ενα υποψήφιο προς εποικισμό αστέρι, το Tau Ceti, που βρίσκεται σε απόσταση 12 ετών φωτός από τη Γη, εντόπισαν Αμερικανοί, Χιλιανοί Βρετανοί και Αυστραλιανοί αστρονόμοι, σύμφωνα με το περιοδικό «Aστρονομία και Αστροφυσική» (Astronomy & Astrophysics). Το Tau Ceti, που μοιάζει με ήλιο και έχει πέντε πλανήτες σε τροχιά, δημιουργεί ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμο
Ενα υποψήφιο προς εποικισμό αστέρι, το Tau Ceti, που βρίσκεται σε απόσταση 12 ετών φωτός από τη Γη, εντόπισαν Αμερικανοί, Χιλιανοί Βρετανοί και Αυστραλιανοί αστρονόμοι, σύμφωνα με το περιοδικό «Aστρονομία και Αστροφυσική» (Astronomy & Astrophysics).

Το Tau Ceti, που μοιάζει με ήλιο και έχει πέντε πλανήτες σε τροχιά, δημιουργεί ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμο. Ενας από τους πέντε αυτούς πλανήτες έχει μάζα ίση με το ένα πέμπτο από αυτήν της Γης, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο μικρότερος πλανήτης που έχει εντοπιστεί ποτέ στη ζώνη ζωτικής σημασίας, στην οποία η θερμοκρασία δεν είναι ούτε υπερβολικά υψηλή ούτε υπερβολικά χαμηλή ώστε να μπορεί να συντηρήσει το νερό σε υγρή μορφή, απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής.

Η διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε το Tau Ceti με τη βοήθεια μιας τεχνικής που επεξεργάστηκε στοιχεία από συνολικά 6.000 παρατηρήσεις. Μέσω αυτής της τεχνικής απομάκρυναν περιττά σήματα, αυτά που στην αστρονομία ορίζονται ως «θόρυβος» και που συσκοτίζουν την ύπαρξη πλανητών με μικρή μάζα.

Στις 17 Οκτωβρίου Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανέφεραν ότι ανακάλυψαν έναν πλανήτη με μάζα ανάλογη με αυτήν της Γης σε απόσταση μόλις 4,3 ετών φωτός από τη Γη.

Ωστόσο, ο πλανήτης δεν είναι «άλλη μία Γη» αφού ανήκει στην προαναφερθείσα ζώνη ζωτικής σημασίας. Περιστρέφεται γύρω από τον Alpha Centauri B σε εξαιρετικά μικρή απόσταση και η ύπαρξη νερού είναι αδύνατη.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")