Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη των οργανικών ηλεκτρονικών, έναν καινούργιο τομέα που αρχίζει και εξαπλώνεται παγκοσμίως.
Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη των οργανικών ηλεκτρονικών, έναν καινούργιο τομέα που αρχίζει και εξαπλώνεται παγκοσμίως. "Η υψηλού επιπέδου έρευνα και η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 12 χρόνια στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης πρέπει να συνδεθεί με την παραγωγή, γεγονός που θα καταστήσει την Ελλάδα 'παγκόσμιο παίκτη' και θα συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη", τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέργιος Λογοθετίδης, υπεύθυνος καθηγητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Τα οργανικά ηλεκτρονικά κινούνται στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, είναι ανακυκλώσιμα, πιο εύκαμπτα, πιο ελαφριά και πιο φθηνά από τα συμβατικά ηλεκτρονικά, που έχουν ως βασικό στοιχείο το πυρίτιο, αναφέρει ο κ. Λογοθετίδης. Έτσι εμφανίζονται νέα επίπεδα εφαρμογών που αναμένεται να αλλάξουν και να βελτιώσουν τους τρόπους επικοινωνίας, παραγωγής, αποθήκευσης ενέργειας, φωτισμού και άλλα. Παραδείγματα των εφαρμογών αυτών είναι οι εύκαμπτες οθόνες, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εκτυπώσιμες μπαταρίες, τα έξυπνα υφάσματα, οι βιοδιαγνωστικές συσκευές, τα εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης, η έξυπνη συσκευασία τροφίμων κ.ά.