Κινδύνους ακόμα και για τη διανοητική υγεία των αστροναυτών εγκυμονούν τα μακρά ταξίδια στο Διάστημα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, διαστημικές εξερευνήσεις, με μεγάλη διάρκεια, όπως μία επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, εκθέτουν το πλήρωμα σε πολύ υψηλά επίπεδα κοσμικής ακτινοβολίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλό τους και να επιταχύνουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ
Κινδύνους ακόμα και για τη διανοητική υγεία των αστροναυτών εγκυμονούν τα μακρά ταξίδια στο Διάστημα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, διαστημικές εξερευνήσεις, με μεγάλη διάρκεια, όπως μία επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, εκθέτουν το πλήρωμα σε πολύ υψηλά επίπεδα κοσμικής ακτινοβολίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλό τους και να επιταχύνουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Aμερικανική Yπηρεσία Διαστήματος (ΝΑSA), έγινε σε πειραματόζωα, τα οποία εκτέθηκαν σε διάφορες δόσεις ακτινοβολίας, παρόμοιες με αυτές που θα δεχθούν οι ταξιδιώτες του Διαστήματος κατά τη διάρκεια αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη. Στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν τον τρόπο με το οποίο τα ζώα επανέφεραν στη μνήμη τους αντικείμενα ή τοποθεσίες. Οπως διαπιστώθηκε, όσα είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία είχαν αυξημένες πιθανότητες να αποτύχουν στις δοκιμασίες στις οποίες τα υπέβαλλαν οι ερευνητές. Αυτό, κατά τους ειδικούς, σημαίνει ότι είχαν υποστεί νευρολογικές βλάβες κατά τη διάρκεια του πειράματος. Οπως λέει ο Μάικλ Ο’ Μπάνιον, καθηγητής του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos One», η κοσμική ακτινοβολία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους αστροναύτες του μέλλοντος.

Η μελέτη ουσιαστικά αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η έκθεση σε επίπεδα ακτινοβολίας, όπως αυτά που θα δεχθεί μία επανδρωμένη αποστολή προς τον Αρη, είναι δυνατόν να προκαλέσει γνωσιακά προβλήματα και να επιταχύνει μεταβολές στον εγκέφαλο ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι επιστημονικές διαπιστώσεις θεωρούνται πολύ σημαντικές εάν λάβει κανείς υπόψη ότι η NASA ήδη προγραμματίζει επανδρωμένες αποστολές για έναν απομακρυσμένο αστεροειδή το 2021 και για τον Αρη το 2035.

Μελέτη για πρώτη φορά

Το ταξίδι μετ’ επιστροφής πάντα στον Κόκκινο Πλανήτη μπορεί να έχει διάρκεια τριών ετών. Η Γη προστατεύεται από την κοσμική ακτινοβολία χάρη στο μαγνητικό της πεδίο, αλλά οι αστροναύτες πάντα εκτίθενται σε κοσμική ακτινοβολία, που σύμφωνα με μελέτες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καρδιαγγειακά και μυοσκελετικά προβλήματα. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει σχέση της κοσμικής ακτινοβολίας με τον εκφυλισμό του εγκεφάλου και είναι βέβαιο ότι η NASA θα λάβει στα σοβαρά τα συμπεράσματα πριν προχωρήσει στον σχεδιασμό της αποστολής προς τον Κόκκινο Πλανήτη.