«Ξυστά» από τη Γη θα περάσει γιγάντιος αστεροειδής, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, που εκτιμά ότι η εντυπωσιακή διέλευση θα είναι ορατή από πολλά σημεία της Γης όλο τον Φεβρουάριο. Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της ότι ο αστεροειδής 2012 DA14 δεν θα προσκρούσει στον πλανήτη μας. Στις 15 Φεβρουαρίου το γιγάντιο αστρικό σώμα, που έχει μέγεθος όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου (50 μέτρα) και βάρος 143.000 τόνων, θα διέλθει σε απόσταση 27.000 χιλιομέτρων από τη Γη
«Ξυστά» από τη Γη θα περάσει γιγάντιος αστεροειδής, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, που εκτιμά ότι η εντυπωσιακή διέλευση θα είναι ορατή από πολλά σημεία της Γης όλο τον Φεβρουάριο.

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της ότι ο αστεροειδής 2012 DA14 δεν θα προσκρούσει στον πλανήτη μας. Στις 15 Φεβρουαρίου το γιγάντιο αστρικό σώμα, που έχει μέγεθος όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου (50 μέτρα) και βάρος 143.000 τόνων, θα διέλθει σε απόσταση 27.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Παρότι τα 27.000 χιλιόμετρα δεν παραπέμπουν σε «μικρή απόσταση», η διέλευση του αστεροειδούς θα τον φέρει πολύ πιο κοντά στη Γη από ό,τι βρίσκεται η Σελήνη, που απέχει 384.000 χιλιόμετρα από εμάς. Οι γεωσύγχρονοι δορυφόροι -όσοι δηλαδή είναι ρυθμισμένοι να ακολουθούν την περιστροφή της Γης- κινούνται πάνω από την ατμόσφαιρά μας σε αποστάσεις που δεν ξεπερνούν τα 42.000 χιλιόμετρα. Ο αστεροειδής θα βρεθεί δηλαδή πολύ πιο κοντά στη Γη από ό,τι κινούνται οι μετεωρολογικοί και οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι.

Παρά τις μικρές πιθανότητες που έχει ο 2012 DA14 να συγκρουστεί με τη Γη στην επόμενη διέλευσή του το 2020, και αυτό το ενδεχόμενο έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από την επιστημονική ομάδα της NASA που παρακολουθεί την πορεία αστεροειδών και κομητών. Ακόμη, όμως, και ένας αστεροειδής όπως ο 2012 DA14 να προσκρούσει στη Γη, το γεγονός ότι η επιφάνεια του πλανήτη μας είναι καλυμμένη σε ποσοστό 70% από νερό σημαίνει ότι η σύγκρουση θα οδηγούσε τον αστεροειδή στη θάλασσα και όχι σε κατοικημένη περιοχή.

Παρότι ο αστεροειδής 2012 DA14 θα πραγματοποιήσει ιδιαίτερα σύντομη «επίσκεψη» στην τροχιά της Γης αυτόν τον μήνα, ανάλογου μεγέθους αστεροειδής είχε συντριβεί στη Γη το 1908. Κατά τη διάρκεια αυτού που η επιστημονική κοινότητα ονομάζει «Γεγονός της Τουνγκούσκα», αστεροειδής ή κομήτης προσέκρουσε σε δασώδη περιοχή της Σιβηρίας, όπως εξηγεί ο ειδήμων των αστεροειδών στη NASA Ντον Γιέομαν, που επισημαίνει ότι ουδέποτε βρέθηκε κρατήρας από την «προσγείωση» του διαστημικού αυτού σώματος. Σύμφωνα με υπολογισμούς αστρονόμων, τέτοιου μεγέθους αστεροειδείς χτυπούν τη Γη μία φορά κάθε 1.200 χρόνια, ενώ προσκρούσεις όπως αυτή της Τουνγκούσκα προκαλούν μόνιμες μεταβολές στον φλοιό της Γης.

Η διέλευση του αστεροειδούς 2012 DA14 ακολουθεί μία ακόμη «κοντινή πτήση», εκείνη του γιγάντιου αστεροειδή «Αποφι», που «ξύρισε» τον πλανήτη μας στα μέσα Ιανουαρίου. Ο αστεροειδής αυτός απέκτησε τη φήμη του το 2004, όταν έρευνα της NASA του έδωσε 2,7% πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη στην επόμενη διέλευσή του τον Απρίλιο του 2029. Εκτοτε, όμως, η NASA αποφάνθηκε πως το ποσοστό του 2,7% ήταν υπερβολικό, για να καταλήξει ότι ούτε ο Αποφις θα απειλήσει τον πλανήτη μας.

Ερασιτέχνες αστρονόμοι, εξοπλισμένοι με τα τηλεσκόπιά τους, θα μπορούν -μία ημέρα μετά τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου- να παρατηρήσουν τον αστεροειδή στον ουρανό της Γης.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 01/02/2013)