Αδύνατον να εντοπιστούν τα θραύσματα του μετεωρίτη που εξερράγη πάνω από τα Ουράλια Όρη με ισχύ πυρηνικής βόμβας, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 1200 ανθρώπων και μεγάλες ζημιές, οι οποίες εκτιμούνται στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Αδύνατον να εντοπιστούν τα θραύσματα του μετεωρίτη που εξερράγη πάνω από τα Ουράλια Όρη με ισχύ πυρηνικής βόμβας, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 1200 ανθρώπων και μεγάλες ζημιές, οι οποίες εκτιμούνται στα 30 εκατομμύρια δολάρια. Και οι αρχές της περιοχής του Τσελιαμπινσκ στην Ρωσία διέκοψαν χθες τις έρευνες για τον εντοπισμό τους, καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή έφθανε του 20 βαθμούς υπό το μηδέν.

Οι δύτες που εξερεύνησαν τα παγωμένα νερά μιας λίμνης στην όχθη της οποίας είχε βρεθεί ένας κρατήρας δεν βρήκαν τίποτα. Τελικώς δεν αποφάσισαν ότι δεν επρόκειτο περί κρτήρα. «Πιστεύουμε ότι (η τρύπα) δημιουργήθηκε από κάτι άλλο. Οι δύτες δεν βρήκαν τίποτα» αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών Βιατσεσλάβ Λαντινκιν.

Ωστόσο, τουλάχιστον ένα ειδικός της NASA εκτιμά ότι θραύσματα του μετεωρίτη πρέπει να έπεσαν στο έδαφος ως μετεωρίτες. «Θα περιμέναμε να φθάσει μέχρι την επιφάνεια ένα μεγάλος αριθμός μετεωριτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να υπήρχαν και μερικοί μεγάλοι», σχολίασε στο Reuters ο Πώλ Τσόντας, ειδικός του Προγράμματος Κοντινών στην Γή Αντικειμένων (ΝΕΟ) της NASA στην Καλιφόρνια. «Εκτιμάμε ότι συμβάντα αυτής της ισχύος συμβαίνουν μια φορά ανά εκατό χρόνια» προσέθεσε.

Σύμφωνα με την ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, το μετέωρο εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 30χλμ. Το δευτερόλεπτο και άφησε μια πύρινη γραμμή στον ουρανό που έγινε ορατή από απόσταση έως 200χλμ. Η NASA εκτιμά ότι ο αστροειδής είχε διάμετρο 15 μέτρα πριν μπει στην ατμόσφαιρα και απελευθέρωσε ενέργεια 500 κιλοτόνων TNT, περίπου 30 φορές όσο η πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα. Παραμένει άγνωστο αν οι εκτιμήσεις των ειδικών έπεισαν τελικά τον εθνικιστή πολιτικό Βλαντιμίρ Ζιρινοφσκι, αντιπρόεδρο της Δούμας, ο οποίος είχε δηλώσει μετά το συμβάν ότι «δεν επρόκειτο για βροχή μετεωριτών. Ήταν κάποιο νέο όπλο που δοκιμάζουν οι Αμερικανοί»

Εν τω μεταξύ, 50 από τους τραυματίες παραμένουν στα νοσοκομεία, ενώ οι αρχές εστιάζουν τώρα τις προσπάθειες τους στην επισκευή των ζημιών σε 4.000 κτίρια.