Την υποτιμητική έκφραση «φυτό», που αποδίδεται σε όσους μιλούν σπάνια, ανατρέπει η επιστημονική έρευνα, δείχνοντας ότι τα φυτά είναι από τα πλέον «φλύαρα» πλάσματα της Γης. Ερευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ έδειξε ότι τα φυτά είναι ικανά να στέλνουν ηλεκτρικά σήματα, που συλλαμβάνονται από μέλισσες ή άλλα έντομα

Την υποτιμητική έκφραση «φυτό», που αποδίδεται σε όσους μιλούν σπάνια, ανατρέπει η επιστημονική έρευνα, δείχνοντας ότι τα φυτά είναι από τα πλέον «φλύαρα» πλάσματα της Γης.

Ερευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ έδειξε ότι τα φυτά είναι ικανά να στέλνουν ηλεκτρικά σήματα, που συλλαμβάνονται από μέλισσες ή άλλα έντομα.

Μέλισσες που πετούν στην περιοχή μπορούν να αναγνωρίσουν τα φυτά και το αρνητικό τους φορτίο, έχοντας αποκτήσει θετικό ηλεκτρικό φορτίο κατά τη διάρκεια της πτήσης τους. Τα λουλούδια από τη μεριά τους έχουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, χάρη στις ρίζες τους που προσφέρουν γείωση.

Η ομάδα των επιστημόνων δημιούργησε τεχνητά λουλούδια, γεμίζοντας κάποια από αυτά με γλυκόζη και άλλα με κινίνο, ουσία με την οποία δεν τρέφονται οι μέλισσες. Αρχικά, οι μέλισσες «επισκέπτονταν»τα λουλούδια τυχαία. Οταν, όμως, η ομάδα εφάρμοσε ηλεκτρικό πεδίο ισχύος 30 βολτ –που αντιστοιχεί στο ηλεκτρικό φορτίο λουλουδιού ύψους 30 εκατοστών– στα τεχνητά λουλούδια, διαπίστωσε ότι οι μέλισσες είχαν την ικανότητα να ανιχνεύουν το ηλεκτρικό πεδίο σε απόσταση μερικών εκατοστών, επισκεπτόμενες τα γεμάτα γλυκόζη λουλούδια σε ποσοστό 81%. Οταν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διεκόπη, οι μέλισσες επέστρεψαν στην προηγούμενη –τυχαία– συμπεριφορά τους.

«Η πρώτη αυτή ένδειξη μας έκανε να ξεσπάσουμε σε ξέφρενους πανηγυρισμούς στο εργαστήριο», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ντάνιελ Ρόμπερτ. Η μελέτη έδειξε ότι οι μέλισσες είναι ικανές να αξιοποιήσουν ηλεκτρικό πεδίο ως ένδειξη ύπαρξης γύρης, όπως κάνουν άλλωστε με τα χρώματα ή την οσμή.

Οταν μία μέλισσα επισκεφθεί ένα λουλούδι, μεταφέρει μέρος του θετικού της φορτίου σε αυτό, μεταβάλλοντας ανεπαίσθητα το φορτίο του λουλουδιού. Υστερα από κάποιες επισκέψεις, το φορτίο του λουλουδιού αλλάζει σημαντικά, ενώ η μεταβολή αυτή «ειδοποιεί» τις άλλες μέλισσες ότι το νέκταρ έχει εξαντληθεί στην πηγή αυτή.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένα λουλούδι είναι να πει “ψέματα” σε μέλισσα, από την οποία εξαρτάται η αναπαραγωγή του. Ο ηλεκτρισμός είναι μία πολύ καλή μέθοδος έγκαιρης προειδοποίησης των μελισσών, ώστε αυτές να μη σπαταλούν δυνάμεις σε άδεια λουλούδια», επισημαίνει ο δρ Ρόμπερτ.

Ο δρ Λαρς Τσίτκα, του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη του Λονδίνου, υπογραμμίζει ότι το ηλεκτροστατικό φορτίο των λουλουδιών μπορεί επίσης να βοηθήσει τη γύρη να πραγματοποιήσει άλματα σε μικρές αποστάσεις, από το λουλούδι στα πόδια της μέλισσας, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο το θαύμα της γονιμοποίησης.