Μοιραίο το Πλήγμα στα Φωτοβολταϊκά, Ανάστατη η Αγορά

Αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, εντούτοις η κυβέρνηση έτριξε τα δόντια της για τα καλά με το νομοσχέδιο που παρουσίασε προς δημόσια διαβούλευση, το οποίο προβλέπει διακοπή νέων συνδέσεων φωτοβολταϊκών, αύξηση στην έκτακτη εισφορά και διάφορα άλλα μέτρα που προκάλεσαν ήδη έντονες αντιδράσεις στις εταιρείες και τους συνδέσμους του κλάδου.
energia.gr
Σαβ, 20 Απριλίου 2013 - 00:52

Αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, εντούτοις η κυβέρνηση έτριξε τα δόντια της για τα καλά με το νομοσχέδιο που παρουσίασε προς δημόσια διαβούλευση, το οποίο προβλέπει διακοπή νέων συνδέσεων φωτοβολταϊκών, αύξηση στην έκτακτη εισφορά και διάφορα άλλα μέτρα που προκάλεσαν ήδη έντονες αντιδράσεις στις εταιρείες και τους συνδέσμους του κλάδου.

Είναι τα μέτρα αυτά ικανά για να ανατρέψουν την κατάσταση στο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ; Μόνο ο χρόνος θα το δείξει, αλλά αυτό που γνωρίζουν όλοι με σιγουριά είναι ότι η νέα αγορά φωτοβολταϊκών που προκύπτει στη χώρα μας δεν θα μοιάζει καθόλου με αυτή που είχαμε μέχρι πρότινος.

Τόσο σε όρους ισχύος, όσο και σε όρους επιδοτήσεων, έχουμε περάσει πλέον την «χρυσή εποχή» και μπαίνουμε σε ένα διαρκές λυκόφως, εκτός αν συμβεί κάποια δραματική αλλαγή, όπως το να επιλέξει η κυβέρνηση να αυξήσει το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα με άξονα το στόχο του 2020, πάγιο αίτημα παραγωγών και επενδυτών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα, τα οποία θα δώσουν μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια τροφή για συζητήσεις και αντεγκλήσεις. Ένα από αυτά είναι σήμερα το αν θα προβεί η κυβέρνηση σε αντίστοιχες αποφάσεις (έκτακτη εισφορά, διακοπή συνδέσεων) όσον αφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά, όπως ζητούν ορισμένοι σύνδεσμοι του κλάδου. Το σκεπτικό τους είναι ότι εφόσον οι επιχειρήσεις και οι μικροεπενδυτές μοιράζονται τα οφέλη και τις επιδοτήσεις, τότε δίκαιο είναι να μοιραστούν και τα βάρη που προκύπτουν με βάση το νέο νομοσχέδιο.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που λέει ότι το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τους μικροεπενδυτές το ίδιο με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε χιλιάδες μικροεπενδυτές είναι βέβαιο ότι θα έχει ένα ένα πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και είναι αμφίβολο αν θα βοηθήσει ουσιαστικά στην εξάλειψη του ελλείμματος των ΑΠΕ, όπως σημειώνει και η Greenpeace σε επιστολή της προς το ΥΠΕΚΑ. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια εξίσωση που ίσως να μην ευνοεί την κυβέρνηση εν τέλει.

Επιπλέον, το νέο Ν/Σ αφήνει εντελώς ανοικτό το θέμα αναχρηματοδότησης του ΛΑΓΗΕ, απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή των παραγωγών που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες. Όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει το Energia.Gr η χρηματοδότηση του ΛΑΓΗΕ αποτελεί προτεραιότητα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού συμπεριλαμβανομένων και των ΑΠΕ, οι οποίες απ’ εδώ και στο εξής θα πορευτούν έστω και με μικρότερη φωτοβολταϊκή ισχύ.

Ότι και να προσπαθήσει η κυβέρνηση, δεν μπορεί ν’ αποφύγει το πικρό ποτήρι της ανακεφαλαιοποίησης του ΛΑΓΗΕ για αυτό ας φροντίσει να υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά στη Τρόικα, η οποία και πρέπει να εγκρίνει την εκταμίευση, και ας σταματήσει επιτέλους να χρονοτριβεί, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς. «Η κυβέρνηση είχε 8 μήνες στη διάθεση της ν’ ασχοληθεί με αυτό το κεφαλαιώδες θέμα και δεν έπραξε τίποτα προς επίλυση των προβλημάτων που είχαν συσσωρευθεί. Με την κατάρτιση και υποβολή διάτρητων νομοσχεδίων δεν πρόκειται να λύσει το χρηματοδοτικό άνοιγμα της αγοράς. Είναι προφανές ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι του ΥΠΕΚΑ δεν έχουν ουδεμία γνώση ή τριβή με την αγορά διαφορετικά δεν θα τολμούσαν να συμπεριφέρονται με αυτό τον αλαζονικό τρόπο. Με την απερίγραπτη συμπεριφορά τους έχουν κρεμάσει όλη την αγορά και έχουν οδηγήσει σε λουκέτο εκατοντάδες επιχειρήσεις, και γι’ αυτό θέλουν κρέμασμα», παρατηρεί γνωστό στέλεχος της ενεργειακής επιχειρηματικής κοινότητος στην Ελλάδα που έχει τεράστια πείρα από επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά και σε μεγάλους θερμικούς σταθμούς. Δυστυχώς, με την άποψη του συμφωνεί μεγάλο τμήμα της αγοράς.