Αποκαθιστώντας Σχέσεις Εμπιστοσύνης

Στην Ελλάδα του 2013 ο ευρύτερος δημόσιος τομέας υπολογίζεται ότι οφείλει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ΦΠΑ ύψους περίπου, γιατί ακριβής μέτρηση δεν υπάρχει, τρία δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα όμως, που δημόσιοι φορείς, από τα νοσοκομεία έως τις Περιφέρειες και τους Δήμους, δεν πληρώνουν, οι εφορίες απαιτούν από τους ιδιώτες να καταβάλουν τον ... ΦΠΑ, δηλαδή τον φόρο που οι ιδιώτες δεν έχουν εισπράξει για να αποδώσουν
energia.gr
Πεμ, 25 Απριλίου 2013 - 09:04

Στην Ελλάδα του 2013 ο ευρύτερος δημόσιος τομέας υπολογίζεται ότι οφείλει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ΦΠΑ ύψους περίπου, γιατί ακριβής μέτρηση δεν υπάρχει, τρία δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα όμως, που δημόσιοι φορείς, από τα νοσοκομεία έως τις Περιφέρειες και τους Δήμους, δεν πληρώνουν, οι εφορίες απαιτούν από τους ιδιώτες να καταβάλουν τον ... ΦΠΑ, δηλαδή τον φόρο που οι ιδιώτες δεν έχουν εισπράξει για να αποδώσουν. Και όχι μόνον αυτό: Όσο οι συγκεκριμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τον ΦΠΑ, τόσο αυξάνεται η οφειλή τους, καθώς οι ΔΟΥ επιβάλλουν πρόστιμα και προσαυξήσεις και φυσικά δεν δίνουν φορολογική ενημερότητα!..

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, η οποία επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις κώφευαν στις συνεχείς προτάσεις - εκκλήσεις της αγοράς να αποδεχθούν τον συμψηφισμό των οφειλών ως εργαλείο για να αποφευχθεί η κατάρρευση επιχειρήσεων, για να τονωθεί η ρευστότητα.

Η κυβέρνηση πρόσφατα προώθησε ρύθμιση για συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ με οφειλές ιδιωτών, αλλά μόνο για υποχρεώσεις των υπουργείων. Καθώς όμως παρατηρούνται πλέον ακραίες καταστάσεις και οι φορείς της λεγόμενης Γενικής Κυβέρνησης αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται έως τον Ιούνιο να φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τον συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ όλων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με τις οφειλές ΦΠΑ των ιδιωτικών επιχειρήσεων προς τις εφορίες.

Εάν συμβεί αυτό, τότε θα δοθεί μεγάλη ανάσα στην αγορά που δοκιμάζεται από την έλλειψη ρευστότητας, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα, καθώς η διαδικασία θα γίνεται μέσω των εφοριών, προφανώς θα ενισχυθεί η πίεση που θα ασκηθεί στους φορείς τους Δημοσίου, για παράδειγμα στους δήμους, να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το αντίστοιχο ποσό των οφειλών τους θα παρακρατείται από την ετήσια κρατική επιχορήγησή τους ...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 23-04-2013)