Η Κομισιόν συμφώνησε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου που κάνει λόγο για περαιτέρω διάλογο.

Η Κομισιόν συμφώνησε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου που κάνει λόγο για περαιτέρω διάλογο.

Η Κομισιόν έδωσε την στήριξή της στην πρόταση του Επιτρόπου Εμπορίου, Karel De Gucht, περί επιβολής προσωρινών δασμών μέχρι τις 6 Ιουνίου, προκειμένου να καταστούν λιγότερο ελκυστικές οι κινεζικές εξαγωγές ηλιακών πάνελ, τόνισαν δύο αξιωματούχοι.

Οι μετοχές των γερμανικών εταιρειών κατασκευής ηλιακών πάνελ SolarWorld, Phoenix Solar και Centrotherm σημείωσαν απότομη αύξηση, ενώ της κινεζικής Suntech είχαν μεγάλη πτώση.

Η έρευνα για τις κατηγορίες ντάμπινγκ αποτελεί τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξάγει ποτέ η Κομισιόν, ωστόσο οι Βρυξέλλες θέλουν να είναι προσεκτικές γνωρίζοντας ότι έχουν ανάγκη την Κίνα, η οποία και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους, προκειμένου να λάβουν τη βοήθειά της και να βγουν από την ύφεση.

Ο Κινέζος Πρέσβης στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, Yi Xiaozhun, αποκάλεσε «λανθασμένη» την απόφαση, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει για τυχόν αντίποινα.

«Θα στείλει το λάθος μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι έρχεται ο προστατευτισμός», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος στο Reuters.

Το κινεζικό υπουργείο εμπορίου έκανε χθες (9 Μαΐου) έκκληση για διάλογο. «Δεν θέλουμε να δούμε εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μερών και ελπίζουμε η ΕΕ να μπορέσει να λάβει μια προσεκτική απόφαση για τα προϊόντα ηλιακών πάνελ της Κίνας», είπε ο εκπρόσωπος Yao Jian σε δημοσιογράφους.

Δεδομένου του ότι Γερμανία και Γαλλία θα επιδιώξουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους στην Κίνα, ο Επίτροπος Εξωτερικού Εμπορίου De Gucht θα προσπαθήσει να διαπραγματευθεί μια λύση με το νέο Υπουργό Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng, πριν την προθεσμία που έχει θέσει η ΕΕ για τον Δεκέμβριο, όπου και θα επιβάλει τους δασμούς διάρκειας έως και 5 χρόνια.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια συμφωνία που θα τηρούν όλοι οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ στην Ευρώπη για μια ελάχιστη τιμή, τόνισαν διπλωμάτες.

Μέσος όρος δασμών στο 47%

Οι δασμοί της ΕΕ, που θα τεθούν σε ισχύ από τη στιγμή που θα δημοσιεύσει η Κομισιόν την απόφαση στην Επίσημη Εφημερίδα, θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο 47%, υπογράμμισαν αξιωματούχοι.

Εμπειρογνώμονες σε ζητήματα εμπορίου από τα 27 κράτη μέλη θα συναντηθούν στις 15 Μαΐου στις Βρυξέλλες και αναμένεται να στηρίξουν την απόφαση, αν και η θέση τους δεν είναι δεσμευτική.

Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η κινεζική παραγωγή ηλιακών πάνελ αυξήθηκε μεταξύ 2009 και 2011 τέσσερις φορές περισσότερο από την παγκόσμια ζήτηση. Οι ευρωπαίοι παραγωγοί λένε ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν καταλάβει πάνω από το 80% της ευρωπαϊκής αγοράς, από σχεδόν μηδαμινή παρουσία λίγα χρόνια πριν, εξάγοντας πάνελ αξίας 21δις € στην ΕΕ το 2011.

Ως εκ τούτου, τα κινεζικά ηλιακά πάνελ είναι περίπου 45% φθηνότερα από αυτά που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας.