Εξαιρετικά αμφίρροπη προμηνύεται η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη Βουλγαρία, καθώς η τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα εμφανίζει τους Σοσιαλιστές να έχουν σχεδόν εκμηδενίσει το προβάδισμα του κεντροδεξιού GERB. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Σόβα Χάρις, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, η διαφορά μεταξύ του μέχρι πρότινος κυβερνώντος GERB και της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλιστών περιορίζεται πλέον στο όριο του στατιστικού λάθους
Εξαιρετικά αμφίρροπη προμηνύεται η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη Βουλγαρία, καθώς η τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα εμφανίζει τους Σοσιαλιστές να έχουν σχεδόν εκμηδενίσει το προβάδισμα του κεντροδεξιού GERB. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Σόβα Χάρις, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, η διαφορά μεταξύ του μέχρι πρότινος κυβερνώντος GERB και της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλιστών περιορίζεται πλέον στο όριο του στατιστικού λάθους.

Αναλυτικότερα, το 20,9% των συμμετασχόντων στην έρευνα δήλωσε πως θα ψηφίσει το GERB, ενώ το 20,4% τo Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τα υπόλοιπα κόμματα, για τα οποία εκτιμάται πως θα υπερβούν τον πήχυ του 4% που απαιτείται για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο, είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS) με 5,2% και το εθνικιστικό Ατάκα με 4%. Από την ίδια έρευνα, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 2 - 8 Mαΐου σε δείγμα 1.200 ψηφοφόρων, διαφαίνεται ότι εκτός Βουλής μένουν το κίνημα Βουλγαρία για τους Πολίτες της πρώην επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μεγκλένα Κούνεβα, και το συντηρητικό κόμμα Τάξη, Νόμος και Δικαιοσύνη. «Εφόσον επαληθευθούν τα αποτελέσματα της έρευνας, κανένα κόμμα δεν θα αποκτήσει αυτοδυναμία», σχολίασε ο διευθυντής της Σόβα Χάρις, Βασίλ Τόντσεφ. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, το GERB θα καταλάβει 99 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 97, το DPS 25 και το Ατάκα 19. Βάσει των δεδομένων αυτών, ο κίνδυνος ακυβερνησίας στη γειτονική χώρα είναι ορατός, καθώς οι πιθανότητες συνύπαρξης του GERB, το πρόγραμμα διακυβέρνησης του οποίου στηρίζεται στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, με τους Σοσιαλιστές στην εξουσία είναι μηδαμινές, ενώ τα μικρά ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων, εφόσον φυσικά επαληθευθούν, θα περιορίσουν αισθητά τις όποιες προοπτικές ενός ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού. Εκτιμάται ότι το προβάδισμα των έξι ποσοστιαίων μονάδων που διατηρούσε μέχρι προ δύο εβδομάδων το GERB εξανεμίστηκε, εν μέρει εξαιτίας του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών με πρωταγωνιστή υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του GERB, υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ, κατέρρευσε τον περασμένο Φεβρουάριο στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων για τις αυξήσεις στο κόστος ηλεκτροδότησης, την υψηλή ανεργία και τη διαφθορά. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι επτά άνθρωποι έχουν αυτοπυρποληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα. Εξι απ’ αυτούς πέθαναν.

Οι ακτιβιστές απειλούν

Ενδεικτικό του φορτισμένου κλίματος που επικρατεί στη Σόφια είναι η απειλή των νεαρών ακτιβιστών που πρωτοστάτησαν στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ότι θα καταλάβουν εκ νέου τους δρόμους της χώρας σε περίπτωση επανεκλογής του Μπορίσοφ.