To δίκτυο C40 Cities Climate Leadership Group (C40) και η Siemens ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και για τη διενέργεια ενός παγκόσμιου διαγωνισμού.

To δίκτυο C40 Cities Climate Leadership Group (C40) και η Siemens ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και για τη διενέργεια ενός παγκόσμιου διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αυτός στοχεύει στην ανάδειξη δράσεων και καινοτομιών για αστικά κέντρα, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των έργων που έχουν αναλάβει οι πόλεις του δικτύου C40 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

«Τα αστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο – ειδικά οι πόλεις του δικτύου C40 – πρωτοστατούν στην ανάληψη σημαντικών δράσεων για την προστασία του πλανήτη και την ανάπτυξη των οικονομιών μας με βιώσιμους τρόπους», δήλωσε ο Πρόεδρος του C40 και Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael R. Bloomberg. «Η συνεργασία μας με τη Siemens και η αξιοποίηση της γνώσης και της τεχνογνωσίας της θα βελτιώσει την ικανότητά μας να μετράμε τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών μας, να αναπτύσουμε τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές και να «χτίζουμε» πάνω στην εξαιρετική δουλειά που ήδη γίνεται στις πόλεις του C40. Με αυτή την προηγμένη μέθοδο συλλογής στοιχείων, θα είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε ότι σημειώνουμε σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής».

Η τεχνική συνεργασία του δικτύου C40 και της Siemens έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βοηθά τα αστικά κέντρα να μετρούν, να προγραμματίζουν και να μετριάζουν τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου (GHG). Η Πρωτοβουλία «GHG Measurement & Planning Initiative» θα συγκαλέσει τις πόλεις του C40 για να διευκολύνει την ανταλλαγή ιδεών και τεχνογνωσίας, και θα αναπτύξει τεχνική βοήθεια και τοπικές δυνατοτήτες στις πόλεις του δικτύου C40 που επιθυμούν να αναπτύξουν διαδικασίες απογραφής των αερίων του θερμοκηπίου καθώς και ολοκληρωμένα σχέδια κλιματικής δράσης για τα αστικά κέντρα. Επιπλέον, το νέο βραβείο «C40 & Siemens City Climate Leadership Award» θα αναδεικνύει σε ετήσια βάση τις πόλεις που επιδεικνύουν ηγετική στάση στις κλιματικές δράσεις.

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συνεγαζόμαστε με το δίκτυο C40 σε μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Siemens θα προσφέρει την πλούσια γνώση και εμπειρία που διαθέτει στον τομέα των ενεργειακά αποδοτικών και βιώσιμων αστικών υποδομών. Μαζί με το C40 θα αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία της Siemens από τους ειδικούς σε θέματα αστικών κέντρων από όλο τον κόσμο και από το Center of Competence Cities,», δήλωσε ο Roland Busch, Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Υποδομών και Αστικών Κέντρων της Siemens.

Η Πρωτοβουλία «GHG Measurement & Planning Initiative» θα προσφέρει μια επιπλέον πλατφόρμα για τα αστικά κέντρα ώστε να μοιραστούν την τεχνογνωσία και να «χτίσουν» πάνω στην τεχνική βοήθεια και τους πόρους που έχουν ήδη αναπτυχθεί από το δίκτυο C40 και τη Siemens. Επιπλέον, η Πρωτοβουλία θα υποστηρίξει την επίλυση κοινών προβλημάτων σε πόλεις με παρόμοιες ανάγκες που εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη διαδικασιών απογραφής και σχεδίων κλιματικής δράσης και μπορούν να επωφεληθούν από τις κοινές προσεγγίσεις στη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση και το στρατηγικό σχεδιασμό.

Το βραβείο «C40 & Siemens City Climate Leadership Award» θα απονέμεται σε ετήσια βάση σε 10 κατηγορίες και θα προσφέρει παγκόσμια αναγνώριση στις πόλεις του δικτύου C40 που επιδεικνύουν ηγετική θέση στις κλιματικές δράσεις. Έξι κατηγορίες βραβείων, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών αστικών μεταφορών, πράσινης ενέργειας και βιώσιμων κοινοτήτων είναι ανοιχτές μόνο για πόλεις του C40. Τέσσερεις άλλες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών ανθεκτικότητας, ποιότητας του αέρα και βελτιωμένων αστικών υποδομών είναι ανοιχτές στις πόλεις του C40 και στις 120 πόλεις του ερευνητικού προγράμματος «Green City Index» της Siemens και του Economist Intelligence Unit. Η πρώτη τελετή απονομής βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2013 στο Crystal, το Κέντρο Αστικής Βιωσιμότητας της Siemens στο Λονδίνο.