Γιάννης Χατζηβασιλειάδης: «Ακόμη και Εάν Δεν Υπήρχαν οι Ευρωπαϊκοί Στόχοι στις ΑΠΕ, Θα Έπρεπε να τους Θέσουμε οι Ίδιοι»

Γιάννης Χατζηβασιλειάδης: «Ακόμη και Εάν Δεν Υπήρχαν οι Ευρωπαϊκοί Στόχοι στις ΑΠΕ, Θα Έπρεπε να τους Θέσουμε οι Ίδιοι»
της Μίρκας Γιαννούλη
Παρ, 17 Μαΐου 2013 - 08:03
«Ό, τι είναι ωραίο προέρχεται από τον Ήλιο, τον θεό της αλήθειας και της σύνεσης», κατά τον Όμηρο και με την ρήση του, αυτή ο Γ.Γ. και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ΑΠΕ, ΙΕΝΕ Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, υπογράμμισε κατά την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του, στην Αίγλη Ζαππείου, την αναγκαιότητα αξιοποίησης μιας ηλιακής ακτινοβόλας κυριολεκτικά ευλογίας, που ενώ λούζει την χώρα μας απλόχερα, δεν αξιοποιείται επαρκώς.

«Ό, τι είναι ωραίο προέρχεται από τον Ήλιο, τον θεό της αλήθειας και της σύνεσης», κατά τον Όμηρο και με την ρήση του, αυτή ο Γ.Γ. και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ΑΠΕ, ΙΕΝΕ Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, υπογράμμισε κατά την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του, στην Αίγλη Ζαππείου, την αναγκαιότητα αξιοποίησης μιας ηλιακής ακτινοβόλας κυριολεκτικά ευλογίας, που ενώ λούζει την χώρα μας απλόχερα, δεν αξιοποιείται επαρκώς.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ενώ το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, (ΙΕΝΕ), (που κλείνει φέτος 10 ολόκληρα χρόνια δράσης), υπήρξε πρωτοπόρο και σε ότι αφορά τις προτάσεις, που κατέθεσε επίσημα, ήδη από την ίδρυσή του, η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων αυτών δεν αξιοποιήθηκε. Και αυτό είναι ένα μόνο από τα λάθη και τις παραλείψεις, που κρατούν την Ελλάδα πίσω σε ότι αφορά την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Τουλάχιστον αισθητά πιο χαμηλά απ’ όσο θα μπορούσε να είναι πρωτοπορώντας στην παγκόσμια κατάταξη, με όλα τα οφέλη, που αυτό συνεπάγεται τόσο στον τομέα περιβάλλον, όσο βέβαια και σε εκείνον της οικονομίας. Ο κ. Χατζηβασιλειάδης μιλώντας στο energia. gr, εξέθεσε το ζήτημα αυτό αναλυτικότερα:

-Κύριε Χατζηβασιλειάδη, η Ελλάδα με τέτοια ηλιοφάνεια, θα μπορούσε να είναι πρωτοπόρος σε ότι αφορά την παραγωγή και αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας. Ωστόσο παραμένει αρκετά πίσω. Πως θα σχολιάζατε την θέση της…

- Η ανθρωπότητα, σήμερα στρέφει το βλέμμα στον ήλιο με την ελπίδα για το μέλλον. Στην ηλιακή ενέργεια… Και η Ελλάδα, πλούσια σε ηλιακή ενέργεια, θα πρέπει να αξιοποιήσει το δυναμικό, που έχει. Τα ηλιακά θερμικά συστήματα, αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα, χάρις στην προσπάθεια της ελληνικής βιομηχανίας με ελληνικό know how και παρέχουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία ανταγωνίζονται σε πολύ απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Μεγάλο μέρος της παραγωγής των ηλιακών θερμικών συστημάτων εξάγεται στις ευρωπαϊκές χώρες και σε άλλες απαιτητικές αγορές.

 

- Εδώ θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στην Calpak , την διοργανώτρια της ημερίδας, στην οποία κληθήκατε ως ένας από τους κύριους ομιλητές.

- Η Calpak είναι η παλαιότερη εταιρία στον τομέα, η οποία έχει κάνει σημαντικές έρευνες κι έχει αναπτύξει τεχνογνωσία με προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητος. Τα μελλοντικά της σχέδια με καινοτομία και εξωστρέφεια στοχεύουν τόσο στην εσωτερική αγορά, αλλά κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, αφού αυτά τα ελληνικά ηλιακά θερμικά συστήματα, μπορούνε να ανταγωνιστούνε άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Και κάτι σημαντικό, που θα ‘πρεπε να προσθέσουμε εδώ, είναι ότι απ’ όλες τις εφαρμογές των ΑΠΕ στη χώρα τα ηλιακά θερμικά συστήματα είναι αυτά τα οποία έχουν την μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δημιουργούνε πολλές νέες θέσεις εργασίας και συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Δεν είναι μόνο ο ενεργειακός τομέας και το περιβάλλον που συμβάλλουν οι ηλιακές εφαρμογές αλλά είναι και η απασχόληση και η οικονομική ανάπτυξη.

- Κύριε Χατζηβασιλειάδη, το ΙΕΝΕ, από την ίδρυσή του ακόμα 10 χρόνια πριν, έβλεπε μπροστά και είχε θέσει σημαντικές προτάσεις, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν. Θα ήθελα το σχόλιό σας, πάνω σε αυτό.

- Ναι το ΙΕΝΕ από την ίδρυσή του, είχε συγκροτήσει μία ομάδα εργασίας, η οποία μελέτησε και επεξεργάστηκε προτάσεις για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας σε τρεις τομείς: Ήταν ο τομέας των κτιρίων με την ηλιακή αρχιτεκτονική, τα ηλιακά θερμικά συστήματα και τα φωτοβολταϊκά. Οι προτάσεις μας για αυτούς τους τρεις τομείς των εφαρμογών είχανε σταλεί και στο υπουργείο, ενώ είχαν παρουσιαστεί σε Συνέντευξη Τύπου. Προσπαθήσαμε έτσι να προωθήσουμε τις ιδέες αυτές. Πολύ αργότερα βέβαια ορισμένες από τις προτάσεις μας υλοποιήθηκαν, αλλά εξακολουθούν να λείπουν οι μηχανισμοί ελέγχου και τα υποστηρικτικά μέτρα. Η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύει σε μεγάλη διείσδυση των ηλιακών θερμικών συστημάτων και θα ήθελα να αναφερθώ ενδεικτικά στα νησιά, όπου εκεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται στο πετρέλαιο, οπότε η χρήση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων έχει πολύ υψηλό κόστος. Δηλαδή έχουμε πρόβλημα τόσο οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό με την κατανάλωση του πετρελαίου, ενώ θα μπορούσαν τα ηλιακά θερμικά συστήματα να υποκαταστήσουνε ένα σημαντικό μέρος της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται απ’ το πετρέλαιο.

- Όπως αναφέρατε χαρακτηριστικά στην ομιλία σας, «για ένα ντους, ένα λίτρο πετρέλαιο»…

- Ναι. Πάνω από ένα λίτρο πετρέλαιο, καταναλώνεται, κάθε φορά, που κάνει ένας μπάνιο με χρήση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, αντί να χρησιμοποιήσει έναν ηλιακό. Και εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στο παράδειγμα της Κύπρου, η οποία έχει σχεδόν σε όλα τα κτίρια στην επικράτειά της ηλιακά θερμικά συστήματα για την παροχή ζεστού νερού χρήσεως, ενώ είναι αδιανόητο να χρησιμοποιείται ηλεκτρικός θερμοσίφωνας για την παραγωγή ζεστού νερού.

- Το ΙΕΝΕ είχε προτείνει την εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων, ως προϋπόθεση και για τα κτίρια, όπου αιτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών…

- Βεβαίως, ναι… Είχαμε προτείνει τότε, την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλιακών θερμικών σε κάθε νέα οικοδομή, σε δημόσιο ή ιδιωτικό κτίριο, καθώς επίσης και προϋπόθεση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού, ήταν η εγκατάσταση θερμικού ηλιακού συστήματος. Δηλαδή να προηγείται η εγκατάσταση ηλιακού θερμικού συστήματος και μετά γίνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού. Κι αυτό γιατί θα ήταν μεγάλος παραλογισμός να παράγουμε ενέργεια με φωτοβολταϊκά και να τη μετατρέπουμε σε ζεστό νερό με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

- Στην Ελλάδα αλήθεια, με τα φωτοβολταϊκά τι γίνεται; Σαν να έχει χαθεί το μέτρο…

- Εξακολουθούνε να γίνονται λάθη στον τομέα αυτό και με τις νέες ρυθμίσεις. Γενικά το θέμα της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στην Ελλάδα, ξεκίνησε με λάθος κατεύθυνση και η πολιτική ηγεσία έδωσε λάθος μηνύματα στην αγορά. Και τώρα φαίνονται τα αποτελέσματα. Τα φωτοβολταϊκά πρέπει να προχωρήσουν στην Ελλάδα, αλλά όχι με τον τρόπο, που μέχρι τώρα καθορίστηκε από το θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές.

- Άλλα λάθη και παραλείψεις, που κρατούν την Ελλάδα πίσω σε έναν τομέα, (αυτόν των ΑΠΕ) όπου θα μπορούσε πραγματικά να πρωτοπορεί;

- Δυστυχώς στον ενεργειακό τομέα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Θα αναφερθούμε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει στρεβλώσεις και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά. Οι ΑΠΕ είναι στο κατώφλι της ημερήσιας αγοράς για να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά, αφού ήδη οι τεχνολογίες έχουνε εξελιχθεί και μπορούν τόσο τα αιολικά, όσο και τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, να συμμετέχουν. Όταν όμως υπάρχει μία στρεβλή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό επηρεάζει και την ανάπτυξη των ΑΠΕ προς την σωστή κατεύθυνση όχι μόνο χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών, αλλά αντίθετα προς όφελος των καταναλωτών. Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ και πάλι στην Κύπρο, όπου έγινε ένας διαγωνισμός τον Φεβρουάριο, για 50 MW φωτοβολταϊκά με προσφορές, που ήταν από 7 eurocents, μέχρι 9 eurocents την KWh, ενώ η αντίστοιχη παραγωγή απ’ το πετρέλαιο στοιχίζει 17 eurocents. Δηλαδή εκεί οι καταναλωτές θα δουν, ότι λόγω των φωτοβολταϊκών, μπορούν να πληρώνουνε πολύ χαμηλότερους λογαριασμούς. Κάτι, που θα πρέπει και η Ελλάδα ν’ αρχίσει να το ακολουθεί.

- Αλήθεια είστε αισιόδοξος, ως προς την ενεργειακή ανάπτυξη της χώρας μας;

- Οι ΑΠΕ φέρνουν μία αισιοδοξία σε όλο τον κόσμο σήμερα και οι μελέτες, όπως και οι προγραμματισμοί που γίνονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αλλά τελευταίως και στην Κίνα, αφορούν στην μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στον ενεργειακό τομέα, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς σκοπούς, αλλά και επειδή αυτός είναι ο δρόμος για έναν ανταγωνιστικό ενεργειακό τομέα. Και εκεί πρέπει να οδηγηθούμε. Αλλά αυτό απαιτεί έναν πολύ σωστό σχεδιασμό και μια συνέπεια στον προγραμματισμό και εφαρμογή των δράσεων.