Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο στην αρχή του έτους, καταγράφοντας τη μακρύτερη περίοδο ύφεσης στην ιστορία της, καθώς η Γαλλία εισήλθε επίσημα σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο και η αναιμική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας δεν ήταν αρκετή για να σώσει τα προσχήματα

Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο στην αρχή του έτους, καταγράφοντας τη μακρύτερη περίοδο ύφεσης στην ιστορία της, καθώς η Γαλλία εισήλθε επίσημα σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο και η αναιμική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας δεν ήταν αρκετή για να σώσει τα προσχήματα. Το ΑΕΠ των 17 χωρών που απαρτίζουν την Ευρωζώνη συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,2% το α΄ τρίμηνο του 2013, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 η υποχώρηση του ΑΕΠ ήταν 1%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/2009 η οικονομία της Ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί για πέντε τρίμηνα, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι σήμερα. Η γαλλική οικονομία έπεσε ξανά σε ύφεση, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,2% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2013, όσο και το δ΄ τρίμηνο του 2012. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση της γαλλικής οικονομίας είναι «σοβαρή», ενώ αργότερα από τις Βρυξέλλες συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι η ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι αν το Παρίσι επιθυμεί να λάβει παράταση δύο χρόνων για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, τότε θα πρέπει να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά του.

Η γερμανική οικονομία μετά την ύφεση 0,7% που είχε το δ΄ τρίμηνο του 2012, επέστρεψε στην ανάπτυξη, αλλά με ρυθμό μόλις 0,1%. Η διαφορετική πορεία που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια η γαλλική και η γερμανική οικονομία αναδεικνύει το χάσμα που διευρύνεται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και ενισχύει τις ανησυχίες για αποδόμηση του γαλλογερμανικού άξονα. Η Ιταλία ανακοίνωσε χθες ύφεση (0,5%) για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, το μεγαλύτερο διάστημα από το 1970. Σε ύφεση βρίσκονται επίσης οι Ισπανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, ενώ η ανάπτυξη στην Αυστρία ήταν μηδενική, στο Βέλγιο 0,1% και στη Σλοβακία 0,3. «Η μιζέρια συνεχίζεται.

Σχεδόν όλες οι χώρες του πυρήνα, με εξαίρεση τη Γερμανία, βρίσκονται σε ύφεση και μέχρι σήμερα τίποτα δεν κατάφερε να ανακόψει την καθοδική πορεία», σχολίασε στο Reuters ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 0,4% του ΑΕΠ το 2013 στην Ευρωζώνη και ανάπτυξη 1,2% του ΑΕΠ το 2014.

Στη Βρετανία ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μέρβιν Κινγκ, στην τελευταία του συνέντευξη πριν αποχωρήσει, προέβλεψε επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 0,5% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, από 0,3% το α΄ τρίμηνο.

Σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα και με την ανεργία στην Ευρωζώνη να σπάει κάθε μήνα ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας αναμένεται να πολλαπλασιάσουν τις εκκλήσεις για περαιτέρω χαλάρωση της λιτότητας και την προώθηση μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο, με τις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, είναι τελείως απίθανο ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα προβεί σε οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")