Η σταθεροποίηση του ενεργειακού τομέα δεν θα συμβεί δίχως νομοθετικές αλλαγές, εκτιμά ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ασέν Βασίλεβ.

Η σταθεροποίηση του ενεργειακού τομέα δεν θα συμβεί δίχως νομοθετικές αλλαγές, εκτιμά ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ασέν Βασίλεβ.

Μιλώντας στην βουλγαρική βουλή, ο Βασίλεφ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος: «Υπήρξε η ευκαιρία να ζητηθεί από την ΡΑΕ να αναβληθεί η νέα τιμολογιακή περίοδος από τον Ιούλιο στον Σεπτέμβριο, ώστε να την αναλάβει η νέα κυβέρνηση. Θα ήταν ο πιο εύκολος τρόπος. Εμείς βρήκαμε τον ενεργειακό τομέα σε άσχημη κατάσταση και η μόνη ορθή απόφαση ήταν να αρχίσουμε τη συνεργασία με όλους, ασχέτως αν μας συμπαθούν ή όχι. Αν και όταν καταφέρουμε να εξαλείψουμε τις αδυναμίες, τότε θα λάβουμε τις πιο σημαντικές αποφάσεις. Όταν υπάρχει υπερπαραγωγή, τότε ορισμένες μονάδες θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο αν έχουν διέξοδο έξω από τη χώρα, αλλιώς θα απαιτείται να διακόπτουν τη λειτουργία τους».

Ο υπουργός εξήγησε επίσης ότι το επόμενο βήμα είναι να βρεθούν τρόποι αναδιάρθρωσης δίχως να επιμεριστούν οι καταναλωτές το κόστος. «Όποιος και να με διαδεχθεί, θα ήθελα να περάσω μαζί του αρκετές μέρες για να τον ενημερώσω», τόνισε ο Βασίλεβ.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των σοσιαλιστών, Γιανάκι Στόιλωφ, ζήτησε από τον υπουργό να προτείνει τρία μέτρα στη ΡΑΕ: Να αντικαταστήσει τον αναλογικό φόρο μεταφοράς με έναν σταθερό φόρο, να υιοθετήσει δύο διαφορετικά τιμολόγια ηλεκτρισμού με βάση το εισόδημα και να εξετάσει την αφαίρεση του ΦΠΑ από τις εταιρείες, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν 20%.

Ο Βασίλεβ απάντησε ότι το υπουργείο συμφωνεί και με τις τρεις προτάσεις, αλλά πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν ορισμένες λεπτομέρειες.