70 Δισ. Ευρώ σε Προγράμματα Καταπολέμησης της Ανεργίας θα Διαθέσει η ΕΤΕπ την Επόμενη Διετία

70 Δισ. Ευρώ σε Προγράμματα Καταπολέμησης της Ανεργίας θα Διαθέσει η ΕΤΕπ την Επόμενη Διετία
energia.gr
Δευ, 27 Μαΐου 2013 - 18:13
«Η ΕΤΕπ θα διαθέσει φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια περίπου 70 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας», αναφέρει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 40%, λέει ο γερμανός τραπεζίτης
«Η ΕΤΕπ θα διαθέσει φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια περίπου 70 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας», αναφέρει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 40%, λέει ο γερμανός τραπεζίτης. Σύμφωνα με τον Βέρνερ Χόιερ, τα σχέδια της ΕΤΕπ συνιστούν ένα σαφές μήνυμα που λέει ότι η ΕΕ δεν εγκαταλείπει στην τύχη τους τις χώρες-μέλη που στο πλαίσιο της δημοσιονομικής τους εξυγίανσης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους καλούνται να εφαρμόσουν επώδυνες περικοπές και μεταρρυθμίσεις.

«Η χορήγηση ευνοϊκών δανείων θα εξαρτάται από τη δημιουργία θέσεων μαθητείας (…) καθώς η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας παίζει καθοριστικό ρόλο για την ΕΤΕπ», εξηγεί ο κ. Χόιερ, προσθέτοντας ότι οι όροι δανειοδότησης θα πρέπει να αξιοποιηθούν ως κίνητρα από τις εταιρείες προκειμένου αυτές να δώσουν μια ευκαιρία σε άνεργους νέους.

Ωστόσο, και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΤΕπ παραδέχεται ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής τράπεζας δεν επαρκούν από μόνα τους για την επίλυση του προβλήματος. «Επιτυχία μπορούμε να σημειώσουμε μόνο μαζί με τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις χώρες-μέλη», διευκρινίζει ο Χόιερ.

Η Bild υπενθυμίζει ότι η ανεργία στους νέους της δυτικής Μακεδονίας υπερβαίνει το 72%, ενώ στην ανατολική Βαυαρία η νεανική ανεργία μόλις που ξεπερνά το 4%. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στην Ευρώπη πάνω από 73 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών δεν έχουν δουλειά, κάνοντας λόγο για μια «χαμένη γενεά»