Ο Βρετανός υπουργός για το κλίμα και την ενέργεια, Ed Davey, ανακοίνωσε στις 27 Μαΐου: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η προσέγγισή μας είναι τεχνολογικά ουδέτερη και οι μεταρρυθμίσεις μας θα εξαρτηθούν από την αγορά και τον ανταγωνισμό για να καθορίσουμε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Θα αντιταχθούμε με συνέπεια στον άκαμπτο και άσκοπο σχεδιασμό της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»
Ο Βρετανός υπουργός για το κλίμα και την ενέργεια, Ed Davey, ανακοίνωσε στις 27 Μαΐου: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η προσέγγισή μας είναι τεχνολογικά ουδέτερη και οι μεταρρυθμίσεις μας θα εξαρτηθούν από την αγορά και τον ανταγωνισμό για να καθορίσουμε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Θα αντιταχθούμε με συνέπεια στον άκαμπτο και άσκοπο σχεδιασμό της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βρετανικό τύπο υπάρχει ανησυχία ότι η πολιτική αυτή μπορεί να αποξενώσει τους επενδυτές στις ΑΠΕ.

Γεγονός που υποστηρίζει και ο David Kennedy, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, το όργανο που έχει συσταθεί για να συμβουλεύει τους υπουργούς για την επίτευξη των στόχων του κλίματος: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για χαμηλές εκπομπές άνθρακα ως το 2020, αλλά έχουν πει ότι μετά μπορεί να έχουμε μια εξόρμηση επενδύσεων στο φυσικό αέριο - και αυτό καταστρέφει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ιδίως στον τομέα των ΑΠΕ».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ζητήσει από την ΕΕ να δεσμευτεί για 40% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2030, έτσι σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 θα ανέλθει σε 50%, αν είναι πρόθυμες και άλλες χώρες.

Για τον David Kennedy: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  Γι’ αυτό θα υποστηρίξουμε έναν πανευρωπαϊκό δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 50% από το 2030, στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα. Θα προτείνουμε ακόμη και ένα στόχο 40% μόνο για την ΕΕ, αν δεν υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία. Για το 2030 οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, αλλά είναι εφικτοί και αναγκαίοι, αν θέλουμε να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή».

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που δηλώνει τη θέση της για μείωση των εκπομπών πριν από τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία στις 11 Νοεμβρίου 2013.

(agronews.gr)