Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε στη γειτονική Ιταλία η έναρξη των δοκιμών μιας πρωτοποριακής μονάδας, που υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στη χρήση της κυματικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς την παραμικρή εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε στη γειτονική Ιταλία η έναρξη των δοκιμών μιας πρωτοποριακής μονάδας, που υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στη χρήση της κυματικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς την παραμικρή εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Με το όνομα R115, η μονάδα αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρεία 40South Energy, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνεργασία της Enel, της ιταλικής εταιρείας κοινής ωφελείας. Σύμφωνα με τη 40South Energy, η R115 θα μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με κόστος τρεις φορές μικρότερο από τα φωτοβολταϊκά και σε παρόμοια τιμή με τις ανεμογεννήτριες. Επιπλέον, επειδή θα βρίσκεται διαρκώς κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, δεν θα είναι ορατή από τη στεριά, με συνέπεια να μην προκαλεί αισθητική ρύπανση.

Με τη R115, η εταιρεία θέλει να συμβάλει στην αξιοποίηση της κινητικής ενέργειας των κυμάτων - από τα οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας, θα μπορούσαν να παράγονται κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια κιλοβατώρες, καλύπτοντας έτσι το 12,5% της κατανάλωσης ρεύματος σε όλο τον πλανήτη. Παρόλο που ήδη έχουν αναπτυχθεί αρκετές κυματογεννήτριες από μικρές και μεγάλες εταιρείες, η 40South Energy υποστηρίζει πως η δική της μονάδα παρουσιάζει επίσης το πλεονέκτημα πως θα είναι αρκετά ανθεκτική, «επιβιώνοντας» ακόμη και σε μεγάλες θαλασσοταραχές.

Οπως και στην περίπτωση της αισθητικής ρύπανσης, έτσι και η αντοχή της R115 οφείλεται στο γεγονός ότι θα είναι συνέχεια κάτω από το νερό. Η μονάδα αποτελείται από μία βάση που έχει τη μορφή μεταλλικού πλαισίου και η οποία αγκυροβολείται στον βυθό. Στη βάση είναι δεμένες τεράστιες σημαδούρες (όγκου 115 κυβ. μέτρων), οι οποίες θα παρασύρονται από τα κύματα· μέσω των καλωδίων, η κίνηση αυτή θα περιστρέφει τις γεννήτριες στο εσωτερικό της βάσης, παράγοντας έτσι ρεύμα.

Το ανώτερο σημείο της μονάδας θα βρίσκεται ανά πάσα στιγμή 1 έως 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάλογα με την περιοχή. Επιπλέον, η R115 θα είναι εξοπλισμένη με συστήματα που, σε περίπτωση κακοκαιρίας, θα αυξήσουν το βάθος της μονάδας. Ετσι, η R115 θα συνεχίζει να λειτουργεί σε πολύ πιο ήπιες συνθήκες από αυτές που επικρατούν κοντά στην επιφάνεια.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν σε πρώτη φάση κοντά στην Πίζα, στο κανάλι που συνδέει την πόλη με το λιμάνι του Λιβόρνο, ενώ σε λίγους μήνες η ισχύος 99 kW μονάδα θα μεταφερθεί στη θάλασσα, στα ανοικτά της περιοχής Castiglioncello. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, θα συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο, παράγοντας ρεύμα που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 50 νοικοκυριών. Οταν ολοκληρωθούν ο δοκιμές αυτής της πιλοτικής R115, τότε θα δώσει τη θέση της σε ένα μεγαλύτερο μοντέλο ισχύος 150 kW, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες 240 οικογενειών. Μάλιστα, αυτή η μεγαλύτερη μονάδα θα δοκιμασθεί και εκτός Μεσογείου, καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε περιοχή με βάθος έως 50 μέτρα. Απώτερος στόχος της 40South Energy είναι να κατασκευάσει μία εκδοχή της R115 με ισχύ 2 MW.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")