Η αλήθεια είναι, πως τον τελευταίο καιρό, σπανίζουν τα ευχάριστα νέα που αφήνουν «υποσχέσεις για ένα παραγωγικό μέλλον για τους νέους επιστήμονες στη χώρα μας». Ομως, μια τέτοια αισιόδοξη είδηση ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε χθες, [σσ.:24 Ιουλίου 2013] το Corallia, ο φορέας για την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (cluster innovation)

Η αλήθεια είναι, πως τον τελευταίο καιρό, σπανίζουν τα ευχάριστα νέα που αφήνουν «υποσχέσεις για ένα παραγωγικό μέλλον για τους νέους επιστήμονες στη χώρα μας». Ομως, μια τέτοια αισιόδοξη είδηση ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε χθες, [σσ.:24 Ιουλίου 2013] το Corallia, ο φορέας για την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (cluster innovation). Και την παραπάνω έκφραση χρησιμοποίησε για να τη σχολιάσει ο καθηγητής Βασίλειος Μακιός, γενικός διευθυντής του Corallia, προσθέτοντας πως αποτελεί απόδειξη για το ότι «μπορεί να υπάρξει καινοτομία σχεδιασμένη στην Ελλάδα».

Η είδηση ήταν τα πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα του πενταετούς προγράμματος που «έτρεξε» από το 2008 έως το 2013 με τη διαχείριση του Corallia και το οποίο ήταν το πρώτο πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο στη χώρα μας για την ενίσχυση ενός τέτοιου cluster καινοτομίας. Το cluster αφορά τη θεματική περιοχή της μικροηλεκτρονικής, ενώ μέλη του είναι 13 ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως και 40 ελληνικές, κυρίως μικρομεσαίες, επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που, μέσα σε αυτή την πενταετία, κατάφεραν να πάνε «αντίθετα στο ρεύμα» της οικονομικής κρίσης. Κι αυτό γιατί αύξησαν το προσωπικό τους κατά 70%, ενώ προσέλκυσαν επενδυτικά κεφάλαια ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκτός από τα παραπάνω, και τα υπόλοιπα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στη συνέντευξη είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Ετσι, οι συμμετέχουσες εταιρείες είδαν τον κύκλο εργασιών τους να αυξάνεται κατά 145,34% και τις εξαγωγές τους να μεγεθύνονται κατά 108,5%. Παράλληλα, ενίσχυσαν την έρευνά τους, με συνέπεια οι αιτήσεις των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να αυξηθούν κατά 177%. Επίσης, το cluster αποδείχθηκε στην πράξη και μια σημαντική γέφυρα επικοινωνίας των εταιρειών με τον πανεπιστημιακό χώρο, καθώς υπερπλασιάστηκαν (106%) οι διπλωματικές και διδακτορικές διατριβές με τη συνεργασία επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών-ερευνητικών φορέων.

Ποιες καινοτομίες βρήκαν με αυτό τον τρόπο πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν; Διεθνώς ανταγωνιστικές τεχνολογίες όπως συστήματα αισθητήρων κατανεμημένης ευφυΐας ή «βιολογικά εργαστήρια τσέπης» (lab on a chip) για γενετικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές. Επίσης, ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ που μπορούν να πάρουν τη θέση των κλασικών τζαμιών για να παράγουν ενέργεια, όπως και πλατφόρμες επόμενης γενιάς για δίκτυα κινητών επικοινωνιών.

Σε ορισμένες από αυτές τις καινοτομίες συμμετείχαν και ιδιώτες επενδυτές. Εξάλλου, από τα 70 εκατομμύρια ευρώ που συγκέντρωσε το Cluster στην πενταετία, μόλις τα 30 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από δημόσια χρηματοδότηση. Τα υπόλοιπα ήταν ιδιωτικά κεφάλαια των συμμετεχουσών επιχειρήσεων και χρήματα που συγκεντρώθηκαν από ιδιώτες. «Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν ακόμη και τις προσδοκίες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακιός. «Σήμερα είμαι διπλά χαρούμενος: αφενός γιατί αξιώθηκα να ζήσω μια ακόμα σπουδαία επιτυχία για τη χώρα και αφετέρου γιατί αισθάνομαι ότι η επιτυχία του προγράμματος είναι εθνική παρακαταθήκη για το μέλλον. Εύχομαι ότι με τη δύναμη της συνεργασίας θα καταφέρουμε ως χώρα να αξιοποιήσουμε τον πνευματικό μας πλούτο και να επαναπροσδιορίσουμε το αύριο όλων μας».

Αλλωστε, όπως τόνισαν όλοι οι εκπρόσωποι του φορέα, το μυστικό της επιτυχίας ήταν αυτή η «δύναμη της συνεργασίας», αφού όλα τα μέλη του cluster είχαν την ευκαιρία να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες, γνώσεις, πρακτικές, να χρησιμοποιήσουν κοινούς προμηθευτές και να απευθύνονται επίσης σε κοινούς πελάτες. Εξίσου σημαντικές ήταν επίσης και οι δυνατότητες εξοικονόμησης χρημάτων, αξιοποιώντας από κοινού εγκαταστάσεις, υποδομές και υπηρεσίες. Οφέλη που έδωσαν στις επιχειρήσεις ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο.

Μάλιστα, το Corallia είναι ήδη έτοιμο να επαναλάβει την ίδια συνταγή, και μάλιστα σε δύο νέους τομείς αιχμής. Ετσι, ήδη έχει συσταθεί ένα cluster από 22 εταιρείες με αντικείμενο τις διαστημικές εφαρμογές – μέσα από το οποίο, όπως φιλοδοξούν, θα μπορέσει να βρει ένα επιπλέον τομέα δραστηριοποίησης και η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ο δεύτερος συνεργατικός σχηματισμός έχει μέλη 24 επιχειρήσεις και αφορά την παραγωγή λογισμικού για ποικίλες εφαρμογές – από βιντεοπαιχνίδια, μέχρι εικονικά περιβάλλοντα προσομοίωσης για την εκπαίδευση διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")