Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία πώλησης του 66% των μετοχών της εταιρείας «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΣΦΑ) έναντι 400 εκατ. ευρώ, μεταξύ, αφενός, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ και αφετέρου, της εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία πώλησης του 66% των μετοχών της εταιρείας «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΣΦΑ) έναντι 400 εκατ. ευρώ, μεταξύ, αφενός, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ και αφετέρου, της εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο υπεγράφη συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στην αζέρικη «State Oil Company of the Republic of Azerbaijan" (SOCAR), παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής ΑλλαγήςΓιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού Ασ. Παπαγεωργίου και του προέδρου της SOCAR Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ.

Επισημαίνεται ότι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Υπεγράφη σήμερα η Συμφωνία Πώλησης Μετοχών (SPA) του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. στην αζέρικη εταιρεία «State oil Company of the Republic of Azerbaijan» (SOCAR) με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Γιάννη Μανιάτη,του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και του Προέδρου της SOCAR, κ. Rovnag Abdullayev. Ταυτόχρονα, υπεγράφη και η Συμφωνία Μετόχων (SHA), μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της SOCAR, η οποία αφοράστη διοίκηση του ΔΕΣΦΑμετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη SOCAR.

Με την υπογραφή της Συμφωνίας ύψους €400 εκατ., που αφορά στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων,για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων, που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας.

Επισημαίνεται, ότι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα συμβάλλει σημαντικά στη δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για τη χώρα.

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας με τη SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Α. Παπαγεωργίου, έκανε τις εξής δηλώσεις:

“Οι σχέσεις με τη Socar δεν είναι καινούριες. Έχουν ξεκινήσει από το 2006 και κάθε χρόνο ενισχύονται. Χτίστηκε μια πολύ καλή συνεργασία και φτάσαμε σήμερα να γίνουμε συνεταίροι.Η πορεία αυτή δεν ήταν τυχαία, γιατί ήταν ενταγμένη μέσα στο πλαίσιο στρατηγικής της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο πώς πρέπει να γίνουν οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις. Αυτό σήμαινε ότι θέλαμε εξ αρχής όχι απλά έναν επενδυτή, αλλά έναν στρατηγικό εταίρο.
Ήταν μεγάλη η χαρά όταν είδαμε ότι η Socar ήταν υποψήφια για τον ΔΕΣΦΑ, γιατί συνέπιπτε με όλα αυτά που είχαμε συζητήσει με τη Socar τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μπακού και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Aliyev. Είχαμε απόλυτη σύμπτωση στρατηγικών επιδιώξεων για την περιοχή, τη ΝΑ Ευρώπη και ειδικά τα Βαλκάνια.
Μέσα σε όλα αυτά, είχαμε άλλον έναν κοινό στόχο που συνδέονταν άμεσα με τη σχέση ΔΕΣΦΑ-Socar, τον TAP, που κι αυτός επετεύχθη. Είναι τεράστιας σημασίας έργο ο TAP τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, καθώς υλοποιείται ο Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στο Αζερμπαϊτζάν και τις περιοχές του Καυκάσου και της Κασπίας με μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου να έχουν μια διέξοδο στην Ευρώπη.Η Ελλάδα έχει με το Αζερμπαϊτζάν παραδοσιακή φιλία, εξαιρετική συνεργασία και είμαι βέβαιος ότι η εξέλιξη του ΔΕΣΦΑ θα είναι ακόμη καλύτερη στο μέλλον, επειδή ακριβώς θα δοθούν οι δυνατότητες και θα υπάρχουν τα αντίστοιχα κεφάλαια για να υλοποιηθεί όλο το 10ετές πρόγραμμα που υπάρχει και επιπλέον κι άλλα σχέδια που έχουμε συζητήσει.Συνεπώς, το αποτέλεσμα θα είναι όχι απλά θετικό για την εταιρεία. Θα είναι εξαιρετικά επωφελές για τη χώρα, με βάση τον επόμενο στόχο που είναι η δημιουργία ενεργειακού κέντρου στην Ελλάδα.
Είναι μια στρατηγική επιδίωξη της χώρας εδώ και πολλά χρόνια, μέσω διαφόρων κινήσεων, που τώρα παίρνουν σάρκα και οστά. Ένας - ένας οι στόχοι επιτυγχάνονται: TAP, ΔΕΣΦΑ-Socar και προχωρούμε για τους επόμενους.Είμαι βέβαιος, γιατί έχω την εμπειρία τόσα χρόνια με τη Socar και τα στελέχη της και πια και με την Κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, ότι αυτή η συνεργασία θα είναι επωφελής και για τις δυο χώρες για τις επόμενες δεκαετίες.Βάζουμε τα θεμέλια για μια σχέση μακρόχρονη, μια "σχέση ζωής". Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα”.