ΗΠΑ: Πληθαίνουν οι Φωνές Υπέρ της Άρσης της 40χρονης Απαγόρευσης Εξαγωγών Εγχώριου Πετρελαίου

ΗΠΑ: Πληθαίνουν οι Φωνές Υπέρ της Άρσης της 40χρονης Απαγόρευσης Εξαγωγών Εγχώριου Πετρελαίου
energia.gr
Τετ, 8 Ιανουαρίου 2014 - 11:35
Η επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας κάλεσε χθες, Τρίτη, την κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει την απαγόρευση εξαγωγής αμερικανικού αργού, η οποία βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 40 χρόνια, από την εποχή της πετρελαϊκής κρίσης του 1973. Όπως τόνισε η γερουσιαστής της Αλάσκας, Λίζα Μουρκόβσκυ, η απαγόρευση είναι «απαρτχαιωμένη» και δε συμβάλλει στην σταθεροποίηση των τιμών στις ΗΠΑ

Η επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας κάλεσε χθες, Τρίτη, την κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει την απαγόρευση εξαγωγής αμερικανικού αργού, η οποία βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 40 χρόνια, από την εποχή της πετρελαϊκής κρίσης του 1973. Όπως τόνισε η γερουσιαστής της Αλάσκας, Λίζα Μουρκόβσκυ, η απαγόρευση είναι «απαρτχαιωμένη» και δε συμβάλλει στην σταθεροποίηση των τιμών στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, σε ηλεκτρονικό της blog, η Μουρκόβσκυ δήλωσε πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει την αρμοδιότητα να άρει την απαγόρευση χωρίς να απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου, μολονότι δήλωσε πρόθυμη να προτείνει προς ψήφιση σχετική νομοθετική ρύθμιση αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η απαγόρευση εξαγωγών αργού που παράγεται στις ΗΠΑ χρονολογείται από την εποχή του αραβικού εμπάργκο πετρελαίου του 1973 και έχει αρχίσει να αποτελεί, τον τελευταίο καιρό, αντικείμενο συζήτησης στην Ουάσιγκτων, καθώς η αμερικανική παραγωγή σημειώνει αλματώδη άνοδο. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν επιταχύνει τις εξαγωγές προϊόντων διύλισης .

Από την πλευρά του, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, που εκπροσωπεί τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να παροτρύνει εκπροσώπους της νομοθετικής εξουσίας, όπως η Δημοκρατική γερουσιαστής Μαίρη Λαντριαί, της Λουιζιάνα, πολιτείας πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου, να συμβάλουν στην άρση της απαγόρευσης εξαγωγών αργού. Η γερουσιαστής Λαντριαί, μάλιστα, πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας, καθώς αναμένεται, εντός του 2014, να υπάρξει «αλλαγή φρουράς» σε μία σειρά από επιτροπές που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς. Η γερουσιαστής της Λουιζιάνα θεωρείται ότι στηρίζει την βιομηχανία υδρογονανθράκων, ενώ έχει δηλώσει πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης εξαγωγών πετρελαίου.

Αλλά και η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη ενεργειακή παραγωγός των ΗΠΑ, απηύθυνε έκκληση, τον περασμένο μήνα, για τον τερματισμό των απαγορεύσεων στις εξαγωγές.

Ας σημειωθεί, ότι ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Έρνεστ Μονίζ, έχει δηλώσει πως κάποιες από τις παλαιότερες πολιτικές στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να αναθεωρηθούν.