Νέα Μονάδα Διύλισης της ExxonMobil στη Σιγκαπούρη Μετατρέπει Αργό Κατευθείαν σε Πετροχημικά

Νέα Μονάδα Διύλισης της ExxonMobil στη Σιγκαπούρη Μετατρέπει Αργό Κατευθείαν σε Πετροχημικά
energia.gr
Πεμ, 9 Ιανουαρίου 2014 - 11:21
Η αμερικανική πετρελαϊκή ExxonMobil εγκαινιάζει πρωτοποριακή μονάδα διύλισης στη Σιγκαπούρη, φιλοδοξώντας να εκμεταλλευτεί την καλπάζουσα ανάπτυξη στην ΝΑ Ασία. Το διυλιστήριο, το πρώτο που θα μετατρέπει αργό πετρέλαιο κατευθείαν σε πετροχημικά προϊόντα, αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση κατασκευής στην ασιατική πόλη-κράτος, ενώ πηγές της Exxon δήλωσαν στους Financial Times ότι η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 3,5 δις ευρώ
Η αμερικανική πετρελαϊκή ExxonMobil εγκαινιάζει πρωτοποριακή μονάδα διύλισης στη Σιγκαπούρη, φιλοδοξώντας να εκμεταλλευτεί την καλπάζουσα ανάπτυξη στην ΝΑ Ασία. Το διυλιστήριο, το πρώτο που θα μετατρέπει αργό πετρέλαιο κατευθείαν σε πετροχημικά προϊόντα, αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση κατασκευής στην ασιατική πόλη-κράτος, ενώ πηγές της Exxon δήλωσαν στους Financial Times ότι η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 3,5 δις ευρώ.

Η μονάδα αποτελεί μέρος συγκροτήματος το οποίο παράγει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας χημικής παραγωγής της ExxonMobil.

Ο Ρεξ Τίλλερσον, διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού δήλωσε, στα εγκαίνια της μονάδας, χθες, Τετάρτη, ότι η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα της χημικής βιομηχανίας θα αυξάνεται γρηγορότερα από την επέκταση του παγκόσμιου ΑΕΠ, καθώς θα ανεβαίνει το επίπεδο διαβίωσης. Μάλιστα , υπογράμμισε ότι τα δύο τρίτα της αύξησης της ζήτησης για χημικά προϊόντα θα προέλθει από την περιοχής της Ασίας Ειρηνικού .

Η Σιγκαπούρη, η οποία προμηθεύει το ένα τρίτο των καυσίμων της ΝΑ Ασίας, επιχειρεί να προσελκύσει επενδύσεις από εταιρείες του κλάδου του downstream. Μάλιστα, πέρυσι, η γερμανική εταιρεία χημικών Lanxess, πραγματοποίησε επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας παραγωγής καουτσούκ από βουτύλιο στη Σιγκαπούρη. Η επένδυση ήταν η πρώτη της εταιρείας στο ασιατικό κοσμοπολίτικο κρατίδιο και η μεγαλύτερη στην ιστορίας της ίδιας της Lanxess.

Σχολιάζοντας τα εγκαίνια της νέας μονάδας διύλισης της ExxonMobil, ο Στήβεν Πράιορ, πρόεδρος της ExxonMobil Chemical, δήλωσε ότι «η μετατροπή του αργού απευθείας σε χημικά προϊόντα έχει διάφορα πλεονεκτήματα σε σχέση με την επεξεργασία νάφθας, που αποτελεί την συνηθισμένη πρώτη ύλη για τον τομέα της διύλισης στην Ασία».

Τόνισε, επίσης, ότι η μέθοδος με την οποία θα λειτουργεί η νέα μονάδα της εταιρείας στη Σιγκαπούρη μειώνει το κόστος των πρώτων υλών, εξοικονομεί ενέργεια, ενώ περιορίζει και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καταργώντας τα στάδια διύλισης που απαιτούνται για την παραγωγή νάφθας.

Το νέο διυλιστήριο αποτελεί τμήμα της επέκτασης της μονάδας χημικών που είχε κατασκευαστεί το 2002 στο νησί Τζουρόνγκ, στο οποίο βρίσκονται πολλές εγκαταστάσεις πετροχημικών εταιρειών.