Άδεια δραστηριοποίησης στην χώρα μας απέκτησε πρόσφατα η Vitol, σηματοδοτώντας την είσοδο του διεθνούς κολοσσού στην αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας. Η άδεια της Vitol, η οποία ήδη συνεργάζεται στην Ελλάδα ως trader με τον όμιλο της Motor Oil Hellas, εκδόθηκε στο όνομα της θυγατρικής του, ολλανδικής ιδιοκτησίας και με έδρα την Ελβετία, πολυεθνικού ομίλου και αφορά σε ισχύ 50MW για 20 χρόνια

Άδεια δραστηριοποίησης στην χώρα μας απέκτησε πρόσφατα η Vitol, σηματοδοτώντας την είσοδο του διεθνούς κολοσσού στην αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας. Η άδεια της Vitol, η οποία ήδη συνεργάζεται στην Ελλάδα ως trader με τον όμιλο της Motor Oil Hellas, εκδόθηκε στο όνομα της θυγατρικής του, ολλανδικής ιδιοκτησίας και με έδρα την Ελβετία, πολυεθνικού ομίλου και αφορά σε ισχύ 50MW για 20 χρόνια.

Η Vitol ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ το 1966 από τον Henk Viëtor και οι κύριες δραστηριότητές της αφορούν στην εμπορία ενέργειας και στα τερματικά αποθήκευσης ενέργειας ενώ έχει παρουσία και στο κομμάτι της παραγωγής.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εταιρία είχε επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και στο παρελθόν όχι στο κομμάτι της εμπορίας αλλά στις υποδομές, καταθέτοντας μάλιστα πρόταση για δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στην Κρήτη, ωστόσο τελικά επέλεξε την Κύπρο (εταιρεία VVTI, 50% Vitol).

Η πρακτική της Vitol είναι να προμηθεύει καύσιμα (από φυσικό άεριο μέχρι άνθρακα) με προνομιακούς όρους, με αντίτιμο όχι χρήματα αλλά ηλεκτρική ενέργεια. Η ενέργεια αυτή στη συνέχεια διατίθεται στο διασυνοριακό εμπόριο. Έτσι, η Vitol μετατρέπεται σε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, προσφέρει υπηρεσίες ακόμη και για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ήδη ανάλογες δραστηριότητες έχει αναπτύξει η εταιρεία σε όλη την Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία αλλά και στις ΗΠΑ.