Η Μισή Ελλάδα Χρωστά στην Εφορία

Άγγιξαν τα 77 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία 3,45 εκατ. φορολογουμένων. Μάλιστα δε, τη διετία 2013 -2014 δημιουργήθηκαν 23 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Η μισή Ελλάδα χρωστάει στην εφορία!.. Η «ελαφρά τη καρδία» τακτική του κυβερνώντος κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο με υποσχέσεις για «σεισάχθεια», αλλά και πριν από αυτή, δημιούργησε προσδοκίες στους φορολογουμένους και οδήγησε σε μια ιδιότυπη στάση πληρωμών, δηλαδή των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,7 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.
energia.gr
Παρ, 20 Μαρτίου 2015 - 13:21

Άγγιξαν τα 77 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία 3,45 εκατ. φορολογουμένων. Μάλιστα δε, τη διετία 2013 -2014 δημιουργήθηκαν 23 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Η μισή Ελλάδα χρωστάει στην εφορία!..

Η «ελαφρά τη καρδία» τακτική του κυβερνώντος κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο με υποσχέσεις για «σεισάχθεια», αλλά και πριν από αυτή, δημιούργησε προσδοκίες στους φορολογουμένους και οδήγησε σε μια ιδιότυπη στάση πληρωμών, δηλαδή των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,7 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Ασφαλώς και είναι θετικές οι αποφάσεις της προηγούμενης και της νέας κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία, αλλά και προς τους δήμους σε 100 δόσεις.

Το ερώτημα όμως είναι εάν θα υπάρξει ανταπόκριση των οφειλετών, εάν θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για το ύψος των εσόδων που θα εισπραχθούν. Και αυτό διότι? ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, καθώς η οικονομική κατάσταση μετά την εξαετή ύφεση, μόνον ως τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αναγκαία συνθήκη για να δημιουργηθούν εισοδήματα είναι να υπάρξει υγιής ανάπτυξη, αλλά προϋπόθεση για τη μεγέθυνση της οικονομίας και, για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι να παγιωθεί κλίμα πολιτικής σταθερότητας και ξεκάθαρων οικονομικών προοπτικών. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, με εκατέρωθεν υποχωρήσεις.

Μόνον έτσι, αφού διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αφού ξεκαθαρίσουν οι κανόνες και συνεχισθούν οι δομικές αλλαγές στην παραγωγική βάση, θα είναι δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, η αύξηση των κερδών και των εισοδημάτων, επομένως και η αποπληρωμή των χρεών και η αύξηση των δημοσίων εσόδων.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 20/03/2015)