«Λυγίζει» η Οικονομία

Το πρώτο σήμα κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήρθε πριν από λίγες ημέρες με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία προβλέπει τώρα ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5% έναντι 2,5% που προέβλεπε το περασμένο φθινόπωρο. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος ήταν και είναι η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που δημιουργεί αρνητικό κλίμα και ανασφάλεια στους επενδυτές, στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και γενικότερα στην οικονομική δραστηριότητα
energia.gr
Σαβ, 16 Μαΐου 2015 - 09:14

Το πρώτο σήμα κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήρθε πριν από λίγες ημέρες με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία προβλέπει τώρα ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5% έναντι 2,5% που προέβλεπε το περασμένο φθινόπωρο.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος ήταν και είναι η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που δημιουργεί αρνητικό κλίμα και ανασφάλεια στους επενδυτές, στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και γενικότερα στην οικονομική δραστηριότητα.

Προς επίρρωσιν ήρθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο που καταποντίστηκε στα χαμηλά 16 μηνών, με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις να διατυπώνονται από τις βιομηχανίες. Ακόμη και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που μετά τις εκλογές είχε εκτιναχθεί στα ύψη, σημείωσε «βουτιά» δέκα μονάδων!

Χθες η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσε και με στοιχεία όλα όσα φοβόταν η Κομισιόν και κατέγραφε το ΙΟΒΕ για το κλίμα. Στο πρώτο τρίμηνο του 2015 η ελληνική οικονομία σημείωσε αρνητικό ρυθμό. Συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, εάν στο τέλος Μαΐου επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις. Οι τάσεις πάντως που προδιαγράφονται είναι δυσοίωνες. Κραδασμοί σημειώνονται στην τουριστική βιομηχανία. Οι κρατήσεις υποχωρούν, ειδικά από τη Γερμανία, η οποία αποτελεί τον βασικό «αιμοδότη» του ελληνικού τουρισμού.

Η άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου επιδεινώνει το μείζον πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας που μαστίζει την αγορά. Πάνω από δύο δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο δεν έχει πληρώσει το Δημόσιο, ώστε να ισοσκελίσει τον κρατικό προϋπολογισμό...

Και επειδή η οικονομία είναι πρωτίστως ψυχολογία, είναι προφανές ότι η ανασφάλεια «σκοτώνει». Όσο παρατείνεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και το κλίμα επιβαρύνεται από τις αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις αρμοδίων και αναρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, η οικονομική ζωή θα δέχεται απανωτά πλήγματα. Εάν το συντομότερο δυνατό δεν φανεί φως στο τούνελ, οι εξελίξεις γίνουν ανεπίστρεπτες.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 14/05/2015)