Η συμβολή των νέων τεχνολογιών και των υπηρεσιών στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας ήταν ένα από τα κύρια θέματα του συνεδρίου Energy Efficiency Conference 2015, στο οποίο χορηγός επικοινωνίας ήταν το energia.gr.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας της EuroACE κ. Άντριαν Τζόις (Adrian Joyce). Η EuroACE είναι η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή, διανομή και εγκατάσταση εξοπλισμού ενεργειακής απόδοσης και των συναφών υπηρεσιών σε κτήρια.
Όπως είπε ο κ. Τζόις, στην ΕΕ υπάρχουν 210 εκατ. κτήρια, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν κατασκευαστεί πριν το 1975 και ως εκ τούτου υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Στον κτιριακό τομέα καταναλώνεται το 40% της συνολικής ενέργειας στην ΕΕ και εκπέμπεται το 36% των συνολικών αερίων του διοξειδίου του άνθρακα.
Ο κ. Τζόις τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων είναι δυνατή η μείωση έως και 80% στη χρήση ενέργειας μέχρι και το 2050 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005). Σημειώνεται ότι στις χώρες της ΕΕ οι ετήσιες δαπάνες σε ενέργεια (στον κτιριακό τομέα) αγγίζουν τα 400 δισ. ευρώ και τα κτήρια απορροφούν το 60% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, ο ενεργειακός επιθεωρητής και σύμβουλος εξοικονόμησης ενέργειας της Schneider Electric,
κ. Διονύσης Ποτουρίδης, αναφέρθηκε στο εύρος των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία, με επίκεντρο τα έξυπνα πάνελ (smart panels).
Η Schneider Electric (η οποία ήταν και ο μεγάλος χορηγός του συνεδρίου) δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και 45 έτη, έχει δύο βασικές δραστηριότητες (εμπορική και βιομηχανική), ενώ διαθέτει και μονάδα παραγωγής μετασχηματιστών διανομής στα Οινόφυτα. Διεθνώς, η εταιρεία έχει πωλήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ, 170.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 100 χώρες, ενώ διαθέτει το 5% των εσόδων από τις πωλήσεις σε δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D).
Με τα smart panels, επισήμανε ο κ. Ποτουρίδης, η ενεργειακή διαχείριση γίνεται σε τρία βήματα: μέτρηση, διασύνδεση και εξοικονόμηση. Υπάρχουν δύο κατηγορίες εξοικονόμησης, σημείωσε:
α) Η παθητική, που αφορά στη διόρθωση του συντελεστή ισχύος, την ποιότητα της ενέργειας και τη μείωση των θερμικών απωλειών, καθώς και
β) η ενεργητική, που αφορά στον αυτοματισμό ελέγχου φωτισμού, τους ρυθμιστές στροφών και βελτιστοποίησης της κίνησης, καθώς και τις ειδικευμένες εφαρμογές ελέγχου κατανάλωσης του συστημάτων κλιματισμού.
Όραμα της Schneider Electric, κατέληξε, είναι τα smart panels να γίνουν το όχημα για τα έξυπνα κτήρια και τις υποδομές του μέλλοντος.
Ο business development manager του τμήματος Corporate & Enterprise Marketing του ομίλου ΟΤΕ (χορηγός του συνεδρίου)
κ. Νίκος Λασπάκης, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρει ο όμιλος στον τομέα της εξοικονόμησης και ειδικότερα στην υπηρεσία Energy Management.
Όπως σημείωσε, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι το δεύτερο υψηλότερο (μετά τη μισθοδοσία) για τις επιχειρήσεις και μάλιστα το 54% της ενέργειας καταναλώνεται εκτός του ωραρίου λειτουργίας.
Ο κ. Λασπάκης είπε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο εγκαταστάθηκε πιλοτικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης ενέργειας σε έναν όροφο των κεντρικών εγκαταστάσεων της Groupama Phoenix, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο έγινε η εγκατάσταση αντίστοιχου συστήματος σε πέντε καταστήματα του ομίλου Μαρινόπουλου στη Θεσσαλονίκη.
Λύσεις για τη διαχείριση ενέργειας υπάρχουν και είναι αποτελεσματικές, επισήμανε και κατέληξε λέγοντας ότι ο όμιλος ΟΤΕ είναι ο πλέον αξιόπιστος συνεργάτης για την υλοποίηση τους.
Η account executive manager του Τμήματος Χημικών της Solvay,
κυρία Δανάη Παπαδρόσου, υπογράμμισε από την πλευρά της τη σημασία της ενίσχυσης του καθαρισμού των καυσαερίων των εργοστασίων προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα.
Για να εφαρμοστεί σωστά η μέθοδος (SolvAir Solutions), είπε, χρειάζεται να αποφευχθεί η ψύξη των καυσαερίων ώστε να διακρατηθεί το μέγιστο των διαθέσιμων θερμίδων στα καθαρά αέρια, καθώς και να μειωθεί το σημείο δρόσου ώστε να είναι λιγότερες οι συγκεντρώσεις SOx και να είναι δυνατή η πτώση των θερμοκρασιών στα καθαρά αέρια.
Η κυρία Παπαδρόσου παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτής της μεθόδου σε υαλουργίες, σε εταιρείες παραγωγής κεραμιδιών και τούβλων και παραγωγής clinker όπου τα απόβλητα χρησιμοποιούνται ως καύσιμο αλλά και ως πρώτη ύλη.
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Zero Energy Building,
κ. Άρης Παπαδόπουλος, είπε ότι στα ακίνητα δαπανάται το 36% της συνολικής ενέργειας στη χώρα μας και τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη θεσμοθέτησης κινήτρων για την υλοποίηση ξένων επενδύσεων.
Οι ενδεικτικές δράσεις εξοικονόμησης, σημείωσε, είναι η παρακολούθηση των εγκαταστάσεων (όπου η εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται σε 3%), ο φωτισμός (5%), η αντικατάσταση της αντλίας θερμότητας (12%), η συντήρηση των αντλιών (4%) και η εγκατάσταση κλιματισμού (3%). Συνολικά, μπορεί να εξοικονομηθεί έως και το 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.
Σημειώνεται ότι η ZEB είναι από τις πρώτες εταιρείες που ιδρύθηκαν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO) και δραστηριοποιείται στα συστήματα εξοικονόμησης, στην ενεργειακή επιθεώρηση, αναβάθμιση και διαχείριση κτηρίων, καθώς και στην περιβαλλοντική πιστοποίηση κτηρίων.
Το συνέδριο Energy Efficiency Conference 2015 διοργάνωσε η Boussias Conferences και μέγας χορηγός ήταν η Schneider Electric.