Το άγχος μίας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας και το «φάσμα» του Grexit σκιάζει το τελευταίο διάστημα την καθημερινότητα δραστήριων ελληνικών εταιρειών, όπως η πετρελαϊκή Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο. Αυτό περιγράφουν σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι Financial Times

Το άγχος μίας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας και το «φάσμα» του Grexit σκιάζει το τελευταίο διάστημα την καθημερινότητα δραστήριων ελληνικών εταιρειών, όπως η πετρελαϊκή Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο. Αυτό περιγράφουν σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, στο οποίο υπάρχει, επίσης, ρεπορτάζ και σχετικά με το πώς αντιδρούν στη σημερινή περιρρέουσα ατμόσφαιρα και άλλες τρεις δραστήριες ελληνικές εταιρείες, και συγκεκριμένα η κατασκευαστική ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο ξενοδοχειακός όμιλος Sani και οι ελαιοπαραγωγοί της Terra Creta.

Σύμφωνα με τους FT, καθημερινή δραστηριότητα της Energean, της ελληνικής εταιρείας που παράγει 1.800 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από τον Πρίνο, στο Βόρειο Αιγαίο, συνεχίζεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε στην Αθήνα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, τα σχέδια της εταιρείας για στρατηγικές συνεργασίες με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού έχουν «παγώσει» εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.

«Ελλείψει της ρευστότητας που προσφέρουν οι τράπεζες στο σύστημα και χωρίς ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, χωρίς διακομματική συναίνεση ότι τομείς ζωτικής σημασίας για την οικονομία, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, και η εκμετάλλευση πρώτων υλών δεν θα επηρεάζονται από τις πολιτικές αλλαγές, το επιχειρηματικό κλίμα θα παραμείνει αρνητικό», υπογραμμίζει.

Πάντως, το νεοαποκτηθέν πλωτό γεωτρύπανο της Energean, το Energean Force, αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα έρευνα για νέα κοιτάσματα πετρελαίου στο θαλάσσιο οικόπεδο της εταιρείας.

Η απροθυμία των ξένων επενδυτών και τραπεζών να στηρίξουν ελληνικές εταιρείες και project που να σχετίζονται με την χώρα μας, οδήγησαν τους μετόχους της Energean, όπως το αμερικανικό hedge fund Τhird Point, να χρηματοδοτήσουν πλήρως το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

«Αυτή τη στιγμή κανείς δεν θέλει να αναλάβει ρίσκο στην Ελλάδα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα όταν επιστρέψει η σταθερότητα», εξηγεί στους Financial Times ο κ. Ρήγας.

Όπως τονίζουν, άλλωστε και οι ίδιοι οι FT, τα 30 εκατ. βαρέλια αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα στο Αιγαίο, οι δύο άδειες εξερεύνησης στη Δυτική Ελλάδα και οι κατατεθείσες προσφορές σε άλλες χώρες της Energean, δίνουν στην ελληνική πετρελαϊκή το περιθώριο της αναμονής μέχρι να κοπάσει η «καταιγίδα» του φόβου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.