Εργαλείο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανία τροφίμων αποτελεί η ενεργειακή αποδοτικότητα όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνα.
Στόχος της διοργάνωσης της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των επιχειρήσεων τροφίμων για τη σημασία της ενεργειακής απόδοσης, παρουσιάζοντας τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις, καλές πρακτικές & τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και παραδείγματα πετυχημένων εφαρμογών.
Η εκδήλωση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SINERGIAP, στο οποίο συμμετέχουν από την Ελλάδα ο ΣΕΒΤ και το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και στοχεύει στην εξεύρεση καινοτόμων τεχνολογιών και την ανάπτυξη εργαλείων για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις τροφίμων.
Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων, όπως τόνισε η κα Β. Παπαδημητρίου, γενική διευθύντρια του ΣΕΒΤ, "παρόλες τις αντιξοότητες, εξακολουθεί να αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο με θεμελιώδη ρόλο στην οικονομία της χώρας μας. Αξίζει να τονίσουμε ότι σήμερα η βιομηχανία μας κατέχει την 1η θέση στην αξία παραγωγής στην μεταποιητική βιομηχανία της χώρας με ποσοστό 27,7%, έχει κύκλο εργασιών 16,5 δισ. ευρώ, απασχολεί περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζομένους, ενώ οι εξαγωγές της ξεπερνάνε τα 4 δισ. ευρώ".
Αναφερόμενη στο έργο SINERGIA, η κα Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι κύριος σκοπός είναι η προώθηση της μεταφοράς τεχνολογιών στις ΜμΕ του κλάδου τροφίμων προκειμένου να εντοπιστούν καινοτόμες διαδικασίες που ενθαρρύνουν την υιοθέτηση προκτικών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην παραγωγική αλυσίδα. Επίσης να εξασφαλιστεί η ευρεία διάδοση τεχνολογικών λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών CO2 στην περιοχή της Μεσογείου και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου τροφίμων στην ευρω-μεσογειακή και την παγκόσμια αγορά.
Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε αναλυτική παρουσίαση από την κα Φ. Σάλτα (ΣΕΒΤ) των on-line εργαλείων του SINERGIA για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων τροφίμων.
Συγκεκριμένα τα εργαλεία αυτά είναι:
- Food Energy Tech - FET: Μια βάση δεδομένων με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ερνέργεια.
- Energy Self-Assessment Tool - ESAT: Ένα διαδικτυακό λογισμικό για την αυτο-αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης μιας εταιρείας.
- Geo - SINERGIA ATLAS: Ένα γραφικό εργαλείο για τον εντοπισμό παρόχων καινοτόμων τεχνολογιών και καινοτόμων ΜμΕ στις χώρες της Μεσογείου.
Τα συγκεκριμένα εργαλεία, σύμφωνα με την κα Σάλτα είναι διαδικτυακά, εύχρηστα, δωρεάν, αναβαθμίσιμα, αλληλοσυνδεόμενα και απευθύνονται σε επιχειρηματίες, στελέχη ΜμΕ, συμβούλους , τεχνικούς κ.ά.
Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο ενεργειακής αποδοτικότητας στη βιομηχανία ο κ. Μηνάς Ιατρίδης, προϊστάμενος τμήματος ανάλυσης ενεργειακής πολιτικής ΚΑΠΕ, ανέφερε ότι σύμφωνα με το νόμο 3855/2010 στόχος είναι η μείωση 9% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2016.
Επίσης πρόσθεσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλλονται σε ενεργειακό έλεγχο έως τις 5 Δεκεμβρίου 2015 και τουλάχιστον ανά τετραετία από την ημερομηνία διεξαγωγής του προηγούμενου ενεργειακού ελέγχου. Σημείωσε δε ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται όσες έχουν από 250 εργαζόμενους και πάνω και όσες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ ή ετήσιο ισολογισμό μεγαλύτερο των 43 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, "ο βιομηχανικός τομέας δύναται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων ενεργειακής απόδοσης, παρόλο τις υφιστάμενες χαμηλές επιδόσεις του αναφορικά με την υιοθέτηση μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης". Επίσης πρόσθεσε ότι "απαιτείται η εφαρμογή νέων μηχανισμών χρηματοδότησης των απαιτούμενων παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης".
Τα οφέλη για τις βιομηχανίες τροφίμων από την εφαρμογή μέτρων ενεργειακής εξοικονόμησης, ανέλυσε ο κ. Α. Γκούμας (ΚΑΠΕ). Ειδικότερα τόνισε ότι στα οικονομικά οφέλη περιλαμβάνονται η μείωση λειτουργικών εξόδων, η αύξηση των κερδών της επιχείρησης και η αξιολόγηση με βάση το κόστος εφαρμογής των μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας. Στα λειτουργικά οφέλη περιλαμβάνονται η βελτίωση επιπέδων άνεσης, ασφάλειας και αποδοτικότητας των εργαζομένων, καθώς και η βελτίωση της γενικότερης λειτουργίας της επιχείρησης. Στα περιβαλλοντικά οφέλη περιλαμβάνονται η μείωση εκπομπών CO2 και άλλων ρύπων, καθώς και η μείωση ενεργειακών αναγκών και εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
Όσον αφορά στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, ο κ. Γκούμας πρότεινε, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, την εγκατάσταση αισθητήρων στις πόρτες των ψυγείων, επεμβάσεις στον φωτισμό (λάμπες φθορισμού, αυτοματισμοί κ.ά.), εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ (ηλιακά, Φ/Β), εναλλάκτες θερμότητας, κινητήρες υψηλής απόδοσης, επαναπρογραμματισμό μηχανών αυτόματο έλεγχο και συντήρηση.