Αναθεωρεί προς τα πάνω, κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, την εκτίμησή του για τη ζήτηση πετρελαίου συνολικά για το τρέχον έτος ο ΙΕΑ. Βασικές αιτίες της αναθεώρησης, στη νέα έκθεσή του, για τον Ιούνιο, αποτελούν η μεγαλύτερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη, οι πιο ψυχρές καιρικές συνθήκες σε πολλές μεγάλες καταναλώτριες χώρες, αλλά και οι χαμηλότερες τιμές, που ενίσχυσαν την κατανάλωση το πρώτο εξάμηνο του 2015

Αναθεωρεί προς τα πάνω, κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, την εκτίμησή του για τη ζήτηση πετρελαίου συνολικά για το τρέχον έτος ο ΙΕΑ. Βασικές αιτίες της αναθεώρησης, στη νέα έκθεσή του, για τον Ιούνιο, αποτελούν η μεγαλύτερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη, οι πιο ψυχρές καιρικές συνθήκες σε πολλές μεγάλες καταναλώτριες χώρες, αλλά και οι χαμηλότερες τιμές, που ενίσχυσαν την κατανάλωση το πρώτο εξάμηνο του 2015.

 

Αναλυτικότερα, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στη νέα του μηνιαία έκθεση για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, που δημοσιεύθηκε σήμερα, η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή προκάλεσε αύξηση τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου στις τιμές πετρελαίου,. Κατά την ώρα της σύνταξης της εν λόγω έκθεσης, η τιμή του Brent διεκινείτο στα 65,95 δολ. το βαρέλι και του WTI στα 61,50 δολ. το βαρέλι.

 

Αναφορικά με την παγκόσμια παραγωγή, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι σημείωσε κάμψη κατά 155 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, φτάνοντας τα 96 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω χαμηλότερης παραγωγής από χώρες εκτός OPEC, ωστόσο παρέμεινε αυξημένη κατά 3,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με πέρυσι. Η ετήσια αύξηση σημείωσε οριακή επιβράδυνση τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και παρέμεινε σχεδόν μοιρασμένοι ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εντός και εκτός OPEC. Η πρόβλεψη για την αύξηση στην παραγωγή των χωρών εκτός OPEC για το 2015 αυξήθηκε κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Οργανισμού.

 

Η παραγωγή του OPEC τον Μάιο αυξήθηκε κατά 50 χιλ. βαρέλια ημερησίως, αγγίζοντας τα 31,33 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής από τον Αύγουστο του 2012. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημείωσαν αύξηση-ρεκόρ στην παραγωγή τους έτσι ώστε να τη διατηρήσουν υψηλότερα κατά πάνω από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον επίσημο στόχο του OPEC για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι Υπουργοί Πετρελαίου του καρτέλ συμφώνησαν, στις 5 Ιουνίου, στη Βιέννη, να διατηρήσουν τον ισχύοντα στόχο παραγωγής.

 

Η εκτίμηση του ΙΕΑ για την αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση αναθεωρήθηκε στην έκθεση του Ιουνίου ανοδικά κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως συνολικά για το 2015. Η τάση στη ζήτηση αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση το επόμενο εξάμηνο, με την προϋπόθεση ότι θα επανέλθουν οι κανονικές για την εποχή καιρικές συνθήκες και με δεδομένη μία πρόσφατη τμηματική ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου.

 

Αναφορικά με την παγκόσμια διυλιστική παραγωγή αυτή εκτιμάται ότι έφτασε τον Απρίλιο τα 77,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 0,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά αυξημένη κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η καθυστερημένη προσθήκη νέας διυλιστικής δυναμικότητας 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως από χώρες εκτός ΟΟΣΑ αύξησε τα περιθώρια των τιμών των προϊόντων και το ρυθμό αξιοποίησης της διύλισης στις χώρες του ΟΟΣΑ, προκαλώντας την επανεμφάνιση φαινομένων κατά τα οποία η τρέχουσα τιμή είναι υψηλότερη από την προθεσμιακή (backwardation) στην αγορά πετρελαιοειδών.

 

Τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ, τέλος, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αυξήθηκαν σημαντικά κατά 38,0 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο, με συνέπεια να είναι συνολικά αυξημένα κατά 147 εκατ. βαρέλια πάνω από το μέσο όρο, καθώς τα αποθέματα των προϊόντων διύλισης σημείωσαν το μεγαλύτερό τους πλεόνασμα σε επίπεδο τετραετίας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι τα αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 12,6 εκατ. βαρέλια τον Μάιο, μολονότι στις ΗΠΑ σημειώθηκε η πρώτη μείωση εδώ και εννέα μήνες.