«Χτυπά» Κόκκινο

Ο «κόκκινος» συναγερμός για την ελληνική οικονομία έχει πλέον σημάνει. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - «θεσμών», η περιρρέουσα φημολογία, αλλά και οι δηλώσεις ένθεν κακείθεν που προδιαγράφουν αρνητικές εξελίξεις έχουν τραυματίσει την οικονομική σταθερότητα. Εάν οι δηλώσεις των δανειστών, όπως η χθεσινή της Κρ. Λαγκάρντ ότι εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τις δόσεις του δανείου προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου θα σηματοδοτηθεί κατάσταση χρεοκοπίας, εντάσσονται στο πλαίσιο άσκησης πιέσεων, οι αλλεπάλληλες τοποθετήσεις στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας περί εξόδου από την Ευρωζώνη «ρίχνουν νερό στον μύλο» όσων θα ήθελαν να προκαλέσουν αναταραχή
energia.gr
Παρ, 19 Ιουνίου 2015 - 12:30

Ο «κόκκινος» συναγερμός για την ελληνική οικονομία έχει πλέον σημάνει. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - «θεσμών», η περιρρέουσα φημολογία, αλλά και οι δηλώσεις ένθεν κακείθεν που προδιαγράφουν αρνητικές εξελίξεις έχουν τραυματίσει την οικονομική σταθερότητα.

Εάν οι δηλώσεις των δανειστών, όπως η χθεσινή της Κρ. Λαγκάρντ ότι εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τις δόσεις του δανείου προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου θα σηματοδοτηθεί κατάσταση χρεοκοπίας, εντάσσονται στο πλαίσιο άσκησης πιέσεων, οι αλλεπάλληλες τοποθετήσεις στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας περί εξόδου από την Ευρωζώνη «ρίχνουν νερό στον μύλο» όσων θα ήθελαν να προκαλέσουν αναταραχή.

Το κλίμα εντεινόμενης ανασφάλειας αποτυπώνεται ανάγλυφα στην κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και στις καθημερινές μεγάλες εκροές καταθέσεων, με την ΕΚΤ να καλύπτει τη διαφορά με την παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA. Τα ΑΤΜ γεμίζουν και πάλι με τραπεζογραμμάτια που στέλνονται στην Ελλάδα με εντολή της ΕΚΤ. Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην έκτακτη σύσκεψη που είχαν χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, επισήμαναν ότι η κατάσταση για το τραπεζικό σύστημα επιδεινώνεται συνεχώς.

Αλλά και στα στοιχεία για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού επίσης καταγράφεται ξεκάθαρα η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, με την υστέρηση στις εισπράξεις των εσόδων και τη νέα δραστική περικοπή των δαπανών. Περικοπή η οποία προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στο σύνολο της οικονομίας, καθώς αφορά την μη εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις για προμήθειες και έργα.

Η διέξοδος βρίσκεται μόνο σε μια κατεύθυνση: Στην υπογραφή της συμφωνίας, εδώ και τώρα. Το dead line είναι μπροστά μας. Ο κίνδυνος να διαβούμε τον Ρουβίκωνα είναι ορατός. Τελευταία ευκαιρία η Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 19/06/2015)