Η Τελευταία Ευκαιρία

Σήμερα καθορίζεται το μέλλον της Ελλάδας. Στις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής και στη συνεδρίαση του Eurogroup στο οποίο θα συμμετάσχει ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Άλλα περιθώρια για πολιτικές ακροβασίες δεν υπάρχουν. Τα ψέματα τελείωσαν: Είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε η χώρα θα βαδίσει οριστικά και αμετάκλητα στον δρόμο που οδηγεί στο Grexit. Η απομάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα αναλώσει τον χρόνο παρουσιάζοντας «εκθέσεις» για τις επιπτώσεις των μνημονίων, αλλά θα τεθούν χωρίς καμιά χρονοτριβή στο τραπέζι οι ελληνικές προτάσεις για συμφωνία. Θα πεισθούν οι δανειστές της χώρας;
energia.gr
Τρι, 7 Ιουλίου 2015 - 09:16

Σήμερα καθορίζεται το μέλλον της Ελλάδας. Στις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής και στη συνεδρίαση του Eurogroup στο οποίο θα συμμετάσχει ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Άλλα περιθώρια για πολιτικές ακροβασίες δεν υπάρχουν. Τα ψέματα τελείωσαν: Είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε η χώρα θα βαδίσει οριστικά και αμετάκλητα στον δρόμο που οδηγεί στο Grexit.

Η απομάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα αναλώσει τον χρόνο παρουσιάζοντας «εκθέσεις» για τις επιπτώσεις των μνημονίων, αλλά θα τεθούν χωρίς καμιά χρονοτριβή στο τραπέζι οι ελληνικές προτάσεις για συμφωνία. Θα πεισθούν οι δανειστές της χώρας;

Είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πάρα πολύ σκληρές. Και αυτό γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Κανείς Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν εμπιστεύεται πλέον τους Έλληνες διαπραγματευτές. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από την ειλικρίνεια της ελληνικής πλευράς.

Εάν η πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα από τον πρωθυπουργό, κινείται στο πνεύμα των θέσεων των δανειστών, εμπεριέχει μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα άμεσης απόδοσης και όχι ευχολόγια, η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστική. Εάν όμως, και παρά τα όσα αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχιστεί η γνωστή παρελκυστική τακτική της ελληνικής πλευράς, τότε η καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη.

Πολιτικάντικοι χειρισμοί που στα βάθος κρύβουν μικροκομματικές υστεροβουλίες δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κυριαρχήσουν. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Κρίνεται η τύχη της χώρας, η παραμονή της στην Ευρωζώνη ή η απαρχή ανείπωτων καταστροφών, οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών. Καθαρές κουβέντες - καθαρές λύσεις!..

 

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 07/07/2015)