Εικόνες Από το Μέλλον

«Τυφώνας» σαρώνει το λιανικό εμπόριο από την ημέρα επιβολής των capital controls: Tο δεκαήμερο 27 Ιουνίου - 7 Ιουλίου «χάθηκε» 1,2 δισ. ευρώ! Δεν είναι ένα κακό σενάριο. Είναι πλέον άμεσος ο κίνδυνος να συρρικνωθεί δραματικά το λιανεμπόριο, να μπουν «λουκέτα» σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες και η ανεργία να διπλασιαστεί. Η παντελής έλλειψη ρευστότητας και η «θηλιά» που μπήκε με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων απειλούν να ολοκληρώσουν την καταστροφή της ήδη βαθιά «λαβωμένης» παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας. Οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο πεντάμηνο του 2015, πεντάμηνο πλήρους πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, παρέμειναν στάσιμες. Αυξήθηκαν μόλις κατά... 0,02%
energia.gr
Πεμ, 9 Ιουλίου 2015 - 10:07

«Τυφώνας» σαρώνει το λιανικό εμπόριο από την ημέρα επιβολής των capital controls: Tο δεκαήμερο 27 Ιουνίου - 7 Ιουλίου «χάθηκε» 1,2 δισ. ευρώ! Δεν είναι ένα κακό σενάριο. Είναι πλέον άμεσος ο κίνδυνος να συρρικνωθεί δραματικά το λιανεμπόριο, να μπουν «λουκέτα» σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες και η ανεργία να διπλασιαστεί.

Η παντελής έλλειψη ρευστότητας και η «θηλιά» που μπήκε με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων απειλούν να ολοκληρώσουν την καταστροφή της ήδη βαθιά «λαβωμένης» παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας.

Οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο πεντάμηνο του 2015, πεντάμηνο πλήρους πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, παρέμειναν στάσιμες. Αυξήθηκαν μόλις κατά... 0,02%.

Οι προβλέψεις τους επόμενους μήνες για την οικονομική δραστηριότητα είναι εφιαλτικές, καθώς οι ξένοι προμηθευτές απαιτούν προπληρωμή για τις πρώτες ύλες, ακόμη και σε παραγγελίες επιχειρήσεων οι οποίες μέχρι πριν από λίγες μέρες θεωρούνταν απολύτως αξιόπιστες.

Η καταστροφή απειλεί τόσο τις εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές. Με την Ελλάδα να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων, από τα κρέατα έως τις? πατάτες, είναι προφανές ότι μπορεί να προκληθεί επισιτιστική κρίση. Η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία τροφίμων, που τροφοδοτεί την εγχώρια αγορά και έχει αξιοζήλευτες εξαγωγικές επιδόσεις, θα «κατεβάσει ρολά».

Η μόνη ασπίδα για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας και να μην επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας είναι να επιτευχθεί συμφωνία έως την Κυριακή με τους πιστωτές της χώρας.

Εάν οι προτάσεις που η κυβέρνηση καταθέτει στο Eurogroup είναι αξιόπιστες, η χώρα θα μπορέσει να επουλώσει σταδιακά τις βαθιές πληγές της. Σε διαφορετική και απευκταία περίπτωση, η σημερινή κατάσταση θα φαντάζει παράδεισος μπροστά στον Αρμαγεδδώνα που θα αντιμετωπίσουμε.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 09/07/2015)