Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί σε ενεργειακά έργα που θα διασφαλίσουν το μέλλον της, τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας και την ανεξαρτησία, τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Amos Hochstein, από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, όπου φιλοξενείται σήμερα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών - μελών της Ε.Ε. και των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
"Νομίζω ότι η Ευρώπη, όλες οι χώρες στην Ευρώπη, πρέπει να επικεντρωθούν σε έργα που θα διασφαλίσουν το μέλλον, τη διαφοροποίησή τους και την ανεξαρτησία τους και όχι σε έργα που συνεχίζουν την εξάρτηση από μία πηγή και οδηγούν σε μία ευάλωτη κατάσταση την εθνική τους ασφάλεια", ανέφερε ο κ. Χοχστάιν, στο περιθώριο του 10ου "Croatia Forum", οι εργασίες του οποίου πραγματοποιούνται, επίσης, στο Ντουμπρόβνικ.
Αναφερόμενος στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream", o ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα, τόνισε ότι δεν ήταν καλή ιδέα για την Ευρώπη και εκτίμησε ότι ο "τουρκικός αγωγός" είναι το ίδιο σχέδιο με άλλο όνομα και λίγο διαφορετική διαδρομή.
Η Ευρώπη είναι πολύ καλύτερο να προσανατολιστεί σε λιγότερο δαπανηρά έργα, όπως ο ενδεχόμενος πλωτός τερματικός σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κροατία, σημείωσε.
Μιλώντας για το σχέδιο κατασκευής του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κροατία, ο κ. Χοχστάιν είπε ότι στον κόσμο έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στο ενεργειακό τομέα, μεταξύ άλλων, μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αλλά και μείωση του κόστους της τεχνολογίας.
"Πριν, η μόνη επιλογή ήταν η κατασκευή ενός πολύ ακριβού, πολύ περίπλοκου, χερσαίου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και ήταν μια μακρά διαδικασία, σήμερα υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδοτικής μίσθωσης πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα μειώσει το κόστος και τη διάρκεια της διαδικασίας και ταυτόχρονα θα παράσχει στην Κροατία αυτό που επιθυμεί να επιτύχει. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεταβατικό βήμα προς την κατασκευή τερματικού σταθμού", είπε.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε, ότι η Κροατία είναι σύμμαχος και φίλη χώρα, σε μια εποχή που προσφέρεται η ευκαιρία για επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. "Η δυνατότητα διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες και ευρύτερα, όχι μόνο την τοποθετεί σε θέση να προσφέρει στον εαυτό της ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και να μπορεί να γίνει μέρος της λύσης για την υπόλοιπη περιοχή", εκτίμησε ο κ. Χόχσταϊν.
Η δεύτερη συνάντηση της ομάδας εργασίας Υψηλού Επιπέδου, για την Ενεργειακή Διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (High Level Group on Central and South Eastern Europe Gas Connectivity - CESEC), πραγματοποιείται σήμερα στο Ντουμπρόβνικ με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας κρατών - μελών της ΕΕ, των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του κ. Χοχστάιν. Η πρώτη συνάντηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους στη Σόφια.
Η σημερινή συνάντηση στο Ντουμπρόβνικ, διεξάγεται μετά από πρόσκληση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την Ενέργεια, Μάρος Σέφτσοβιτς, του Επιτρόπου της ΕΕ για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και την υπουργό Οικονομίας της Κροατίας, Ιβάνα Βρντόλιακ.
Στη συνάντηση μετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας χωρών - μελών της ΕΕ (της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας) και οι υπουργοί Ενέργειας της Αλβανίας, της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.