Μερικές Αλήθειες για τα Μέτρα

Σε κανένα δεν αρέσουν τα μέτρα. Ιδιαίτερα στους φιλελεύθερους που σιχαίνονται τους φόρους κι απεχθάνονται το μεγάλο δημόσιο. Εφ’ όσον όμως οι Έλληνες έχουν επιλέξει να ζουν με το μεγάλο κράτος και δεν επιθυμούν την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, δεν υπήρχε άλλη λύση. Η Ελλάδα εισέπραξε χρήματα από τους φορολογούμενους άλλων κρατών, με αντάλλαγμα τον περιορισμό των ασυγκράτητων δικών της δαπανών και την μεταρρύθμιση της οικονομίας της. Αυτές οι επιλογές ούτε υπονομεύουν την δημοκρατία, ούτε αποτελούν αποτέλεσμα πολιτικού εκβιασμού ούτε και περιορίζουν την εθνική κυριαρχία. Όσες χώρες δεν επιθυμούν την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων, απλούστατα δεν τα ζητούν. Ουδείς τα επιβάλλει και κανένας βέβαια δεν εκβιάζει για την εφαρμογή τους
energia.gr
Δευ, 20 Ιουλίου 2015 - 08:01
Σε κανένα δεν αρέσουν τα μέτρα. Ιδιαίτερα στους φιλελεύθερους που σιχαίνονται τους φόρους κι απεχθάνονται το μεγάλο δημόσιο. Εφ’ όσον όμως οι Έλληνες έχουν επιλέξει να ζουν με το μεγάλο κράτος και δεν επιθυμούν την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, δεν υπήρχε άλλη λύση. Η Ελλάδα εισέπραξε χρήματα από τους φορολογούμενους άλλων κρατών, με αντάλλαγμα τον περιορισμό των ασυγκράτητων δικών της δαπανών και την μεταρρύθμιση της οικονομίας της.

Αυτές οι επιλογές ούτε υπονομεύουν την δημοκρατία, ούτε αποτελούν αποτέλεσμα πολιτικού εκβιασμού ούτε και περιορίζουν την εθνική κυριαρχία. Όσες χώρες δεν επιθυμούν την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων, απλούστατα δεν τα ζητούν. Ουδείς τα επιβάλλει και κανένας βέβαια δεν εκβιάζει για την εφαρμογή τους.

Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης έχει καταστρέψει την αξιοπιστία της. Αλλά και ο χειρισμός μέσα στην χώρα της συμφωνίας δεν έχει βελτιώσει τα πράγματα. Τι θα πει ψηφίζουμε και θα εφαρμόσουμε κάτι που απεχθανόμαστε; Τι σημαίνουν οι ισχυρισμοί, μας επεβλήθη με ‘πραξικόπημα’; Αν δεν μας αρέσει δεν κάνουμε την συμφωνία και δεν προωθούμε τα μέτρα. Οι συνέπειες βέβαια θα είναι δικό μας δημιούργημα. Δεν είναι δυνατόν οι άλλοι να σε πληρώνουν, και ταυτόχρονα να κατηγορούνται σαν εκβιαστές και πραξικοπηματίες!

Αν θέλουμε να γίνουμε σοβαρή χώρα, με σοβαρό και ώριμο πληθυσμό οφείλουμε να καταλάβουμε πως η ευημερία και η ανάπτυξη δεν έρχονται με δανεικά, παροχές και ψευτο-παλληκαρισμούς. Αλλά με σκληρή δουλειά στη βάση μιας αναμορφωμένης οικονομίας της αγοράς.

(του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, capital.gr)