Έλληνας: Η Ανακάλυψη του «Ζορ» στην Αίγυπτο Ενισχύει τον Ανταγωνισμό για το Φυσικό Αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ

Έλληνας: Η Ανακάλυψη του «Ζορ» στην Αίγυπτο Ενισχύει τον Ανταγωνισμό για το Φυσικό Αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ
energia.gr
Τρι, 15 Σεπτεμβρίου 2015 - 08:26
Το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο συνιστά μία πρόσθετη πρόκληση για την υλοποίηση μιας συμφωνίας για τις εξαγωγές κυπριακού αερίου προς την χώρα, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογοναναθράκων κ. Χαράλαμπος Έλληνας

Το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο συνιστά μία πρόσθετη πρόκληση για την υλοποίηση μιας συμφωνίας για τις εξαγωγές κυπριακού αερίου προς την χώρα, επισημαίνει ο κ. Χαράλαμπος Έλληνας, πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (νυν Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου).

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του προς το Natural Gas Europe, η ENI δεν έχει ακόμη εκτιμήσει ακριβώς τις ποσότητες που μπορεί να παράγει από το κοίτασμα «Ζορ», καθώς, βεβαίως, και το χρονικό διάστημα που αυτό απαιτείται για να υλοποιηθεί.

Ο κ. Έλληνας πρόσθεσε ακόμη ότι μένει να καθοριστεί η ποσότητα αερίου που προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση, καθώς και οι ποσότητες προς εξαγωγή που θα διατεθούν μέσω των σταθμών LNG της BG και της Union Fenosa.

Η ανακάλυψη του «Ζορ» ενισχύει τη θέση της ιταλικής Eni στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει.

«Έχοντας ανακοινώσει ότι θα επικεντρωθεί σε πιο ώριμες αγορές, μένει να δούμε αν θα συνεχίσει στην Κύπρο ή αν θα στρέψει το ενδιαφέρον της στην Αίγυπτο. Σίγουρα, η Αίγυπτος θα πιέσει τους Ιταλούς να θέσουν σε παραγωγή το Ζορ το συντομότερο δυνατό, δεδομένων των μεγάλων αναγκών της χώρας για φυσικό αέριο», υπογραμμίζει ο κ. Έλληνας

Η ανακάλυψη του Ζορ θα προκαλέσει περιφερειακό ανταγωνισμό στις εξαγωγές φυσικού αερίου, συμπληρώνει. 

«Ο κόσμος βιώνει ένα πλεόνασμα στο LNG, έτσι το Ζορ θα μπορούσε στο τέλος να ανταγωνίζεται το κυπριακό και το ισραηλινό αέριο. Ωστόσο, Κύπρος και Ισραήλ έχουν την εναλλακτική της εξαγωγής αερίου, μέσω Τουρκίας, στην ΝΑ Ευρώπη. Αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα», κατέληξε.