Η Gazprom υπολογίζει ήδη από την ερχόμενη σεζόν να διαθέσει σε πλειστηριασμό έως το 10% του εξαγόμενου φυσικού αερίου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 12 δισ. κυβικά μέτρα. Στον πρώτο πλειστηριασμό η μέση τιμή πώλησης ήταν €203,2 τα χίλια κυβικά μέτρα
Η Gazprom υπολογίζει ήδη από την ερχόμενη σεζόν να διαθέσει σε πλειστηριασμό έως το 10% του εξαγόμενου φυσικού αερίου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 12 δισ. κυβικά μέτρα. Στον πρώτο πλειστηριασμό η μέση τιμή πώλησης ήταν €203,2 τα χίλια κυβικά μέτρα.

Tην Gazprom δεν την ικανοποιούν οι τιμές στην αγορά και υπολογίζει να προσελκύσει νέους αγοραστές ακόμα και με πλειστηριασμούς. Στον πρώτο πλειστηριασμό φυσικού αερίου που διεξήχθη το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, η Gazprom πούλησε περίπου το 1/3 (1,23 δισ. κυβικά μέτρα) από τα 3,2 δισ. κ.μ. που διέθεσε προς πώληση και η παροχή του θα διαρκέσει 6 μήνες, ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου.

Στη διάρκεια του πλειστηριασμού πραγματοποιήθηκαν 40 συναλλαγές με 15 συμβαλλόμενους από τις 39 εταιρίες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο RBC, μεταξύ των μετεχόντων στον πλειστηριασμό ήταν οι εταιρίες E.ON, Engie, Eni, Total, RWE, BP, NOVATEK, Goldman Sachs, καθώς και οι χρηματιστηριακές εταιρίες Gunvor, Glencore και Vitol.

Η μέση τιμή ήταν 203,2 ευρώ τα χίλια κυβικά μέτρα, που είναι υψηλότερη από την τιμή «Gazprom export» για την επόμενη χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος 2015 - Μάρτιος 2016), καθώς και από την τιμή στους κόμβους του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η ίδια η Gazprom εκτιμά τα αποτελέσματα του πλειστηριασμού ως θετικά και επιπλέον, υπολογίζει ήδη από την ερχόμενη σεζόν θέρμανσης 2016-2017 να διαθέσει σε πλειστηριασμό έως το 10% του εξαγόμενου φυσικού αερίου. Το 10% του εξαγώγιμου αερίου είναι περίπου 12 δισ. κυβικά μέτρα είτε περίπου το 3% από τον όγκο της αγοράς φυσικού αερίου της Ε.Ε.

Η Gazprom υποχρεώνεται να ελιχθεί εν μέσω των δύσκολων συνθηκών, λόγω της σχεδόν κατά 30% πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και να προσπαθήσει να αυξήσει τα κέρδη από τις εξαγωγές διαμέσου της αύξησης του όγκου των πωλήσεων.

Τον Αύγουστο η Ευρώπη μείωσε τις αγορές υγροποιημένου αερίου για τρίτο μήνα κατά σειρά. Ο όγκος των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου έπεσε τον Αύγουστο κατά 3,4%, σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο, ενώ οι ρωσικές παροχές φυσικού αερίου μέσω των αγωγών αυξήθηκαν περίπου κατά 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom.

Οι αναλυτές ωστόσο αμφιβάλλουν ότι η Gazprom την επόμενη περίοδο θέρμανσης θα μπορέσει να πουλήσει ως το 10% του όγκου του εξαγώγιμου αερίου της στην Ευρώπη μέσω των πλειστηριασμών.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr