Καλές Προοπτικές για Δύο Κυπριακά Οικόπεδα Βορείως του Ζορ «Βλέπει» ο Πρώην Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ

Καλές Προοπτικές για Δύο Κυπριακά Οικόπεδα Βορείως του Ζορ «Βλέπει» ο Πρώην Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ
energia.gr
Πεμ, 24 Σεπτεμβρίου 2015 - 13:17
Στις δυνατότητες αξιοποίησης του κυπριακού φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Χαράλαμπος Έλληνας, μιλώντας σήμερα στο διεθνές συνέδριο Global Oil & Gas Black Sea and Mediterranean που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, είναι βιώσιμη η κατασκευή του σταθμού LNG στο Βασιλικό, με την προϋπόθεση ότι θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο από την Κύπρο αλλά και από το Ισραήλ

Στις δυνατότητες αξιοποίησης του κυπριακού φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Χαράλαμπος Έλληνας, μιλώντας σήμερα στο διεθνές συνέδριο Global Oil & Gas Black Sea and Mediterranean που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, είναι βιώσιμη η κατασκευή του σταθμού LNG στο Βασιλικό, με την προϋπόθεση ότι θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο από την Κύπρο αλλά και από το Ισραήλ.

Ο διεθνής εμπειρογνώμονας επίσης αναφέρθηκε σε δύο τεμάχια που βρίσκονται βορείως του Ζορ, τον «Ερατοσθένη» και τον «Ηρόδοτο», τα οποία, όπως είπε, φαίνεται ότι έχουν καλές προοπτικές. Ωστόσο, όπως ανέφερε, λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία, προϋπόθεση για την αξιοποίησή τους αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού. Για το τεμάχιο «Αφροδίτη, ο κ. Έλληνας τόνισε ότι απαιτείται μακροχρόνιο συμβόλαιο πώλησης του φυσικού αερίου, διαφορετικά είναι δύσκολη η χρηματοδότηση της ανάπτυξής του. Επιπλέον, είπε ότι το ναυτιλιακό φυσικό αέριο ( CNG) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Κύπρο.

Επιπλέον, η συνεργασία με το Ισραήλ αποκτά πολύ μεγάλη σημασία μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, καθώς πλέον απομένουν μόνο δύο αγορές για το ισραηλινό και το κυπριακό αέριο: η Ευρώπη και η Ασία. Αναφερόμενος στην Αίγυπτο, ο κ. Έλληνας επισήμανε ότι σήμερα δαπανά 20 δις δολ. για 6 εκατ. τόνους LNG ετησίως, ενώ, όταν θα λειτουργήσει το Ζορ, μετά το 2020, οι εισαγωγές αερίου της χώρας θα μειωθούν κατά 60%. Μάλιστα, επικαλέστηκε έρευνα της Wood Mackenzie, η οποία προβλέπει ότι οι εισαγωγές της Αιγύπτου ουσιαστικά θα σταματήσουν το 2020. Συνεπώς, όπως είπε, τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Σημαντικό, βέβαια, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου, είναι το θέμα των τιμών, καθώς σήμερα η Gazprom πωλεί αέριο στην Ευρώπη με 6,2 δολ. ανά mmBtu, ενώ το κόστος του κυπριακού και ισραηλινού αερίου υπολογίζεται σε 6 με 7 ανά mmBtu, και το συνολικό κόστος ανεβαίνει στα 12 mmBtu.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κύπρο, ανέφερε ότι η Total θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα από τις γεωλογικές-γεωχημικές έρευνες στο τεμάχιο 11. Όπως εκτίμησε ο κ. Έλληνας, τα σχέδια για εξορύξεις στην Κύπρο θα καθυστερήσουν για τουλάχιστον 2 χρόνια και τόνισε την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων στα τέλη του 2016 – αρχές του 2017.

Την περασμένη βδομάδα ο πρώην πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ είχε συναντήσεις με αξιωματούχους σε Βερολίνο και Βρυξέλλες κατά τις οποίες υπήρξε, όπως ανέφερε, θετικό κλίμα για τον αγωγό East Med. Ωστόσο, όπως κατέστη σαφές από τις συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, η υλοποίηση του εν λόγω έργου δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη. Επιπλέον, επισήμανε ότι «η Ευρώπη θέλει να μειώσει την υπερβολική εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, όχι μόνο με οποιοδήποτε κόστος» και, σε αυτό το πλαίσιο, προτιμά να στηρίξει τον «Νότιο Διάδρομο».

Όπως είπε, το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού αερίου από την Κύπρο στην Τουρκία θα λάβει στήριξη από την ΕΕ. Προϋπόθεση για την κατασκευή αυτού του αγωγού, που θα συνδέεται με τον «Νότιο Διάδρομο», αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού, για την οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Έλληνα, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ενδεχομένως ως τις αρχές του 2016.

Τέλος, ο κ. Έλληνας τόνισε ότι η Κύπρος έχει ένα «παράθυρο» δύο ετών για την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου, επισημαίνοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις, καθώς η διαχείριση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πραγματοποιείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την επίλυση του Κυπριακού.