Υπάρχει η Πολιτική Βούληση να Προχωρήσουν οι Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα;

Δεν είναι μόνο ο τομέας της αγοράς ηλεκτρισμού που θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την επανεκλεγείσα συγκυβέρνηση, όπως έγραψε πρόσφατα το energia. gr (βλ. εδώ). Και ο τομέας των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας, αρκεί να αρθεί η κατάσταση εκκρεμότητας που επικρατεί τους τελευταίους μήνες και να μη μείνει στη μέση η δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια. Οι προοπτικές υπάρχουν και δεν είναι αμελητέες. Όπως δείχνει και η νέα μελέτη του ΙΕΝΕ, με τίτλο “Strategy for Unlocking Greece’ s Hydrocarbon Potential”, αν και η τρέχουσα παραγωγή της Ελλάδας, που προέρχεται αποκλειστικά από το πεδίο του Πρίνου, είναι ελάχιστη, φτάνοντας μόλις τα 2.000 βαρέλια ημερησίως, το εν λόγω πεδίο, σε λειτουργία από το 1981, έχει ως τώρα αποδώσει συνολικά 116,0 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
energia.gr
Πεμ, 24 Σεπτεμβρίου 2015 - 15:40

Δεν είναι μόνο ο τομέας της αγοράς ηλεκτρισμού που θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την επανεκλεγείσα συγκυβέρνηση, όπως έγραψε πρόσφατα το energia. gr (βλ. εδώ). Και ο τομέας των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας, αρκεί να αρθεί η κατάσταση εκκρεμότητας που επικρατεί τους τελευταίους μήνες και να μη μείνει στη μέση η δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια.

Οι προοπτικές υπάρχουν και δεν είναι αμελητέες. Όπως δείχνει και η νέα μελέτη του ΙΕΝΕ, με τίτλο “Strategy for Unlocking Greece’ s Hydrocarbon Potential”, αν και η τρέχουσα παραγωγή της Ελλάδας, που προέρχεται αποκλειστικά από το πεδίο του Πρίνου, είναι ελάχιστη, φτάνοντας μόλις τα 2.000 βαρέλια ημερησίως, το εν λόγω πεδίο, σε λειτουργία από το 1981, έχει ως τώρα αποδώσει συνολικά 116,0 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Και ήδη, ο διαχειριστής του πεδίου, η εταιρεία Energean Oil & Gas, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο που στόχο έχει την περαιτέρω αξιοποίηση των αποθεμάτων του Πρίνου και των γύρω δευτερευόντων πεδίων, καθώς και την αύξηση της παραγωγής του στα 10.000 βαρέλια ημερησίως ως το 2016/2017. Η Energean Oil & Gas δαπάνησε περί τα 250 εκατ. δολάρια την τελευταία 8ετία, ενώ , όπως ανέφερε στις 24 Σεπτεμβρίου, από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου Global Oil & Gas Black Sea and Mediterranean, ο τεχνικός διευθυντής της Energean Oil & Gas, κ. Στιβ Μουρ, για την περίοδο 2014-2017 η προβλεπόμενη δαπάνη θα ανέλθει στα 200 εκατ. δολάρια. Και πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι άμοιρο του διεθνούς ενδιαφέροντος που αρχίζει να υπάρχει για τον ελληνικό τομέα υδρογονανθράκων το ότι φέτος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα αυτή η πιο σημαντική διεθνής έκθεση και συνέδριο του κλάδου Oil & Gas για τη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, με συνδιοργανωτή την ITE GROUP PLC, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκθέσεων στον κόσμο.

Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό. Μάλιστα, θα πρέπει να επισημάνουμε πως το (τέως, πλέον) ΥΠΑΠΕΝ μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει ποιες ειναι οι τρεις προσφορές που υπεβλήθησαν στις 14 Ιουλίου 2015 στο 2ο Γύρο Παραχωρήσεων για Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων για τα 20 οικόπεδα στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και Νότια της Κρήτης, ούτε και καμία άλλη λεπτομέρεια. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα πολύ άσχημο και δυσοίωνο προηγούμενο για την διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων. Αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία, απλώς εμποδίζουμε τους αμέσως επόμενους γύρους παραχωρήσεων που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν από το 2016 και μετά και απωθούμε, έτσι, κάθε μεγάλο και σοβαρό ξένο επενδυτή.

Ευτυχώς, βέβαια, η διαδικασία για τις χερσαίες έρευνες σε Άρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία προχωρά με πιο γρήγορους ρυθμούς (μάλιστα πρόσφατα οι υποψήφιοι επενδυτές – ΕΛΠΕ στις δύο πρώτες περιπτώσεις και Energean στην πρώτη και τρίτη – κατέθεσαν βελτιωμένες προσφορές). Αυτό αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη που, έστω μερικώς, αντισταθμίζει την αποχώρηση της ιταλικής Enel που ήταν αυτή που είχε, με τη διαδικασία της άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (expression of interest), προκαλέσει τον διαγωνισμό αυτό. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, πως ήδη έχουν κατακυρωθεί, από το 2013, και έχουν μπει στο στάδιο της έρευνας τα χερσαία πεδία στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και τα θαλάσσια στην περιοχή του Πατραϊκού και στο Κατάκολο.

Η παραπάνω αυτή πρόσφατη μελέτη του ΙΕΝΕ τονίζει πως, όπως προκύπτει από εκτενείς έρευνες και συναφείς δραστηριότητες που έχουν διενεργηθεί στη χώρα τα τελευταία 40 με 50 χρόνια, η Ελλάδα διαθέτει αρκετά υποσχόμενα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα συνολικά πιθανά και ενδεχόμενα αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου ένα (1) δισεκ. βαρέλια πετρελαίου. Όμως, από τη στιγμή που μόνο ένα μικρό μέρος των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της χώρας (λιγότερα από 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου) έχει αποδειχθεί, όσο πιο πολύ καθυστερούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, τόσο περισσότερο μετατίθεται χρονικά η επαλήθευσή τους και, άρα, αποθαρρύνονται οι πιθανοί επενδυτές.

Το ερώτημα παραμένει: Το Υπουργείο (άρτι μετονομασθέν – για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο) επιθυμεί να διατηρήσει το momentum που έχει διαμορφωθεί, έστω μετά από παλινωδίες, τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας; Και αν ναι, γιατί δεν προχωρά άμεσα στην άρτια στελέχωση της ΕΔΕΥ;