Ένα Υπερηχητικό Χωρίς Αλεξίπτωτο

Όποιος έχει ταξιδέψει με το στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος C-130 γνωρίζει καλά από... αναταράξεις. Ένα καθ’ όλα ασφαλές αεροπλάνο έχει το μειονέκτημα να μην είναι άνετο για τους επιβάτες, να φτάνει με καθυστέρηση στον προορισμό του, αλλά να φτάνει πάντα. Μια ευτυχής ή... δυστυχής συγκυρία οδήγησε τον Ελληνα πρωθυπουργό στο κόκπιτ του συγκεκριμένου αεροσκάφους στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενιών». Φορώντας το γνωστό δερμάτινο τζάκετ της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Αλ. Τσίπρας διδάχθηκε τη λειτουργία του από τους έμπειρους πιλότους και σίγουρα θα χρειαστεί τους επόμενους μήνες τα όσα έχει μάθει για το πώς πιλοτάρουν ένα αεροσκάφος
energia.gr
Δευ, 12 Οκτωβρίου 2015 - 08:06

Όποιος έχει ταξιδέψει με το στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος C-130 γνωρίζει καλά από... αναταράξεις. Ένα καθ’ όλα ασφαλές αεροπλάνο έχει το μειονέκτημα να μην είναι άνετο για τους επιβάτες, να φτάνει με καθυστέρηση στον προορισμό του, αλλά να φτάνει πάντα.

Μια ευτυχής ή... δυστυχής συγκυρία οδήγησε τον Ελληνα πρωθυπουργό στο κόκπιτ του συγκεκριμένου αεροσκάφους στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενιών». Φορώντας το γνωστό δερμάτινο τζάκετ της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Αλ. Τσίπρας διδάχθηκε τη λειτουργία του από τους έμπειρους πιλότους και σίγουρα θα χρειαστεί τους επόμενους μήνες τα όσα έχει μάθει για το πώς πιλοτάρουν ένα αεροσκάφος.

Με μια μεγάλη διαφορά. Η Ελλάδα, και κυρίως η οικονομία, θα πρέπει πολύ σύντομα να γίνει... υπερηχητικό και να πετάξει σε πολύ υψηλές ταχύτητες, προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχει μπροστά της. Το χειρότερο; Σ’ αυτή την «αερομαχία» δεν υπάρχει ούτε καν αλεξίπτωτο. Είτε το αεροπλάνο θα φτάσει στον προορισμό του και ο πιλότος θα... παρασημοφορηθεί, είτε θα πέσει στο βουνό των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί τους τελευταίους μήνες.

Φυσικά ο ρόλος του πιλότου - πρωθυπουργού είναι καθοριστικός, αφού η πτήση θα είναι δύσκολη και οι αναταράξεις πολλές.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν διπλό κίνδυνο. Αφενός με τις τρομακτικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι οποίες θα γίνουν ακόμη χειρότερες από την καταιγίδα μέτρων το επόμενο διάστημα. Και αφετέρου με τη «βουβή» κοινωνική οργή από μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, που κάνει υπομονή, αλλά είναι έτοιμη να εκραγεί. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της αποκαλυπτικής έρευνας που παρουσιάζει η «ΗτΣ» πάνω από 2 εκατ. Ελληνες έχουν απομακρυνθεί από τα πολιτικά κόμματα, δεν ψηφίζουν και δεν πρόκειται να στηρίξουν τα κόμματα σε μια προσπάθεια η οποία έχει μεν στόχο την έξοδο από την κρίση, αλλά θα πλήξει καίρια ξανά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Με τα σύννεφα πάνω από την οικονομία να έχουν μαζευτεί και να είναι βαριά, ο φόβος που εκφράζεται είναι αν η καταιγίδα θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της χώρας.

Ετσι, στο διαμορφωμένο ήδη «πολεμικό πεδίο», η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει με ταχύτητα και χειρουργική ακρίβεια, προκειμένου να μην είναι δραματικές οι συνέπειες και κυρίως να μην επανέλθουν τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Δύσκολα προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις - φωτιά θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, αλλιώς τίθεται σε κίνδυνο η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δυστυχώς, το μείγμα πολιτικής που επελέγη δεν είναι το σωστό, και τα μέτρα θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Αλλωστε οι εκτιμήσεις των ξένων για την πορεία της οικονομίας είναι δυσοίωνες, ενώ οι δανειστές στέλνουν μηνύματα «προσγείωσης» σε ό,τι αφορά το χρέος.

Συμπέρασμα; Ο «πιλότος» Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά στην πιο δύσκολη αποστολή της ζωής του. Το παραμικρό λάθος δεν συγχωρείται. Το «υπερηχητικό» έχει μόνο έναν προορισμό. Να προσγειωθεί έχοντας επιτύχει 100%.

(Πηγή: Ημερησία)