Η Ελλάδα στο Μεταίχμιο Ανατολής - Δύσης

Σήμερα η Ελλάδα ευρίσκεται για μία ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας συνεπεία των τεράστιων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Μέση Ανατολήπρός την Δύση. Λίγους μόλις μήνες πριν η χώρα μας ήτο πάλι στο διεθνές προσκήνιο λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας της,που εν πολλοίς η ίδια είχε προκαλέσει,και των πολύ σοβαρών κινδύνων που αυτή δημιούργησε στην ευστάθεια της Ευρωζώνης που με την σειρά της απειλούσε με αποσταθεροποίηση την παγκόσμια οικονομία. Με αισθητές τις αρνητικές επιπτώσεις σε Ανατολή-Δύση απο την συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια στον άξονα Ιράκ-Συρίας μια ακόμη εστία ανωμαλίας με επίκεντρο την Ελλάδα θα ήτο μία αδιανόητη εξέλιξη που μοιραία θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις
energia.gr
Τετ, 14 Οκτωβρίου 2015 - 10:09

Σήμερα η Ελλάδα ευρίσκεται για μία ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας συνεπεία των τεράστιων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Μέση Ανατολήπρός την Δύση. Λίγους μόλις μήνες πριν η χώρα μας ήτο πάλι στο διεθνές προσκήνιο λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας της,που εν πολλοίς η ίδια είχε προκαλέσει,και των πολύ σοβαρών κινδύνων που αυτή δημιούργησε στην ευστάθεια της Ευρωζώνης που με την σειρά της απειλούσε με αποσταθεροποίηση την παγκόσμια οικονομία. Με αισθητές τις αρνητικές επιπτώσεις σε Ανατολή-Δύση απο την συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια στον άξονα Ιράκ-Συρίας μια ακόμη εστία ανωμαλίας με επίκεντρο την Ελλάδα θα ήτο μία αδιανόητη εξέλιξη που μοιραία θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Για αυτό και το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν, και συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι ΗΠΑ, αλλά και η μεταστροφή της σκληρής πολιτικής του Βερολίνου με την μεσολάβηση της πλέον ευαίσθητης περί τα γεωπολιτικά Γαλλίας.

Τόσο ο νέου τύπου ψυχρός πόλεμος που έχει προκύψει στην Μέση Ανατολή, αλλά και η εν εξελίξει αποσταθεροποίηση της Τουρκίας, ο μεταναστευτικός κλοιός που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η ανάδειξη της Ελλάδας, έστω λαβωμένης και υποβαθμισμένης, σε νησίδα περιφερειακής σταθερότητας, προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για την ανάκαμψη της οικονομίας της αλλά και την επανατοποθέτηση της ως προς τα μείζονα θέματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα. Ασφάλεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, οικονομική ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η εξασφάλιση ενεργειακής προμήθειας αποτελούν σήμερα τις κοινές επιδιώξεις των περισσοτέρων χωρών, ιδιαίτερα μάλιστα των μεγάλων και ισχυρών του πλανήτη.

Για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής η Ελλάδα σήμερα αποτελεί χώρα κλειδί. Ας κατανοήσουμε και ας αξιοποιήσουμε επιτέλους προς όφελος μας το συγκριτικό μας περιφερειακό πλεονέκτημα. Ας αφήσουμε στην άκρη τις διάφορες φαντασιώσεις των πολιτικών μας περί ανάδειξης μας σε ενεργειακό κόμβο και άλλα φαιδρά. Η ισχύς μας δεν έγκειται στις διακλαδώσεις και οδεύσεις αγωγών. Χρήσιμες και αυτές αλλά η γειτονική Τουρκία λόγω θέσεως παίζει ανέκαθεν απείρως πιο ισχυρό ρόλο σε αυτό τον τομέα. Η σημασία της Ελλάδας έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί το νοτιότερο προπύργιο της ΕΕ και διαθέτει ασφαλώς μία εξέχουσα γεωγραφική τοποθεσία, ελέγχοντας θαλάσσιες οδούς και διαθέτοντας μια διεθνή ναυτιλιακή παρουσία. Η Ελλάδα ασφαλώς και διαθέτει αξιόλογους ενεργειακούς πόρους οι οποίοι εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών μας έτσι ώστε να μειώσουμε σημαντικά την ενεργειακή μας εξάρτηση. Οι γεωπολιτικές σταθερές, με βασικούς πυλώνες την περιφερειακή ασφάλεια και την ενέργεια μάς ευνοούν. Ας μελετήσει η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις εν γένει, τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί η Ελλάδα να έχει σε όλα αυτά και ας σχεδιάσει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες πολιτικές. Οι επενδύσεις θα ακολουθήσουν και η οικονομική ανάκαμψη δεν θα αργήσει.