Μια Καλή Ευκαιρία που Δεν Πρέπει να Χαθεί

Οπως όλα δείχνουν, η ώρα της κρίσης για την ελληνική οικονομία έχει φτάσει. Οι κινήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό επιβεβαιώνουν μια επιτάχυνση στις διαδικασίες και είναι σχεδόν βέβαιο ότι τους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, η οποία συνδέεται άμεσα με τη ρευστότητα στην αγορά και την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων. Μέσα σ’ αυτόν τον «πυκνό» χρόνο, μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες δυστυχώς «στριμώχνονται» σε μερικές εβδομάδες, γι’ αυτό και θα είναι ιδιαίτερα επώδυνες
energia.gr
Πεμ, 22 Οκτωβρίου 2015 - 11:08

Οπως όλα δείχνουν, η ώρα της κρίσης για την ελληνική οικονομία έχει φτάσει. Οι κινήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό επιβεβαιώνουν μια επιτάχυνση στις διαδικασίες και είναι σχεδόν βέβαιο ότι τους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, η οποία συνδέεται άμεσα με τη ρευστότητα στην αγορά και την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων.

Μέσα σ’ αυτόν τον «πυκνό» χρόνο, μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες δυστυχώς «στριμώχνονται» σε μερικές εβδομάδες, γι’ αυτό και θα είναι ιδιαίτερα επώδυνες.

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, οδηγείται με την πλάτη στον τοίχο σε αποφάσεις, οι οποίες θα πλήξουν μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού. Θα οδηγήσουν σε φτωχοποίηση χιλιάδων πολιτών, θα φέρουν νέο κύκλο ύφεσης και ανεργίας, ειδικά αν δεν συνδυαστούν με κινήσεις προσέλκυσης ξένων επενδυτών και κεφαλαίων.

Παράλληλα, η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και οι αλλαγές που θα προκύψουν μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση, θα οδηγήσουν σε ριζικές ανατροπές στην αγορά. Χιλιάδες επιχειρήσεις και η πραγματική οικονομία περιμένουν με αγωνία την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία βεβαίως συνδέεται με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων. Ενα θέμα εξαιρετικά κρίσιμο που μπορεί να αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας και που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλιώς το bail in θα είναι αναπόφευκτο.

Τρία είναι τα γεγονότα που μπορεί να φέρουν τα πάνω - κάτω, τόσο στην αξιολόγηση της οικονομίας όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση.

Το πρώτο έχει να κάνει με τις κινήσεις του Μ. Ντράγκι, ο οποίος και στη φάση αυτή κινείται με φιλελληνική διάθεση, καθώς δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να προκληθεί πανευρωπαϊκή τραπεζική κρίση. Η προσπάθειά του να αποσυνδέσει την εκταμίευση 15 δισ. προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη διαδικασία της αξιολόγησης θα ήταν μια μεγάλη «ανάσα». Αρκεί, βεβαίως, να ξεπεραστεί ο «γερμανικός σκόπελος» που αντιδρά και διατηρεί τη σκληρή γραμμή προς την Ελλάδα.

Το δεύτερο είναι οι διαπραγματεύσεις για το Προσφυγικό και τα «δώρα» που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι προς την Τουρκία. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι αν η Ε.Ε. μπορεί να δώσει ανταλλάγματα στην Αγκυρα προκειμένου να φυλάξει καλύτερα τα σύνορά της, γιατί να μην μπορεί να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για την Ελλάδα που πλήττεται καίρια από το προσφυγικό κύμα;

Και το τρίτο είναι η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα σήμερα και αύριο, Παρασκευή. Αφού άφησε στο παρελθόν τα «Ολαντρέου», η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη γαλλική βοήθεια στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για το ελληνικό χρέος. Αλλωστε ο Γάλλος πρόεδρος διάκειται φιλικά προς την Ελλάδα, κάτι που θα επιβεβαιώσει με την επίσκεψη και τις συνομιλίες που θα έχει.

Είναι, επομένως, μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να πετύχει καλύτερους όρους και διευκολύνσεις. Ετσι θα μπορέσει να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να απαλύνει τα μεγάλα στρώματα του ελληνικού λαού που πλήττονται καίρια από τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου.

(πηγή: εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")