Παλαιογιάννης: Στόχος της ΔΕΠΑ να Γίνει η Ελλάδα Περιφερειακό Hub Διαμετακόμισης Αερίου

Παλαιογιάννης: Στόχος της ΔΕΠΑ να Γίνει η Ελλάδα Περιφερειακό Hub Διαμετακόμισης Αερίου
energia.gr
Πεμ, 12 Νοεμβρίου 2015 - 09:38
Η ΔΕΠΑ δεν αποκλείει κανέναν αγωγό ούτε και καμία πηγή τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, ενώ είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε πρόταση, υπογράμμισε ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, μιλώντας κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του 20ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ, πράγμα που, όπως τόνισε, σηματοδοτεί μία στρατηγική εξωστρέφειας για τη ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ δεν αποκλείει κανέναν αγωγό ούτε και καμία πηγή τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, ενώ είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε πρόταση, υπογράμμισε ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, μιλώντας κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του 20ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ, πράγμα που, όπως τόνισε, σηματοδοτεί μία στρατηγική εξωστρέφειας για τη ΔΕΠΑ. Επίσης, αναφερόμενος στοprojectτου αγωγού ITGI, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι τελευταίες εξελίξεις με το ρωσικό αέριο και τον Turkish Stream ξαναβάζουν στο παιχνίδι το συγκεκριμένο αγωγό, για τον οποίο έχουν ξοδευτεί περί τα 25 εκατ. ευρώ για να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες και «μπορεί να κατασκευαστεί αύριο το πρωί».

Όπως τόνισε ο κ. Παλαιογιάννης, βασικός στόχος της ΔΕΠΑ είναι να γίνει η Ελλάδα hub διαμετακόμισης αερίου για όλη την περιοχή. Μάλιστα, υποστήριξε τη θέση του αυτή επικαλούμενος τις μελέτες που έχει εκπονήσει το ΙΕΝΕ σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ σχετικά με τον ρόλο του φυσικού αερίου και τη θέση της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ υπογράμμισε, εξάλλου, ότι τα asset της εταιρείας υπολογίζονται σε 2,5 δις ευρώ, ενώ δεν βαρύνεται με χρέη, αλλά ούτε και έχει δανειστεί ποτέ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, τόνισε ότι στόχος της ΔΕΠΑ είναι να γίνουν τα συμβόλαια προμήθειας πιο ελκυστικά ενώ οι τιμές φυσικού αερίου είναι πλέον αρκετά πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ εστιάζει σε νέες επενδύσεις στο LNG αλλά και σε τεχνολογίες CNG, ενώ έχει συνεργαστεί με την Κύπρο και την Ιταλία για τη χρήση LNG ως καύσιμο σε πλοία, αλλά και τη μεταφορά αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.