Αντιδρούν τα Αναδυόμενα Πετρελαιοπαραγωγά Κράτη στις «Πράσινες» Πολιτικές που Περιορίζουν τις Εξορύξεις

Αντιδρούν τα Αναδυόμενα Πετρελαιοπαραγωγά Κράτη στις «Πράσινες» Πολιτικές που Περιορίζουν τις Εξορύξεις
του Δημήτρη Φάρου
Σαβ, 21 Αυγούστου 2021 - 16:25

Σκεπτικισμό στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που πλήττουν την παραγωγή πετρελαίου εκφράζουν τα κράτη που «μπήκαν πρόσφατα στον χορό» της εξόρυξης του «μαύρου χρυσού», όπως φάνηκε στο Offshore Technology Conference, που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε στο Χιούστον του Τέξας. Στο συγκεκριμένο συνέδριο

που αφορούσε τεχνολογίες υπεράκτιων ενεργειακών δραστηριοτήτων, η συγκεκριμένη ομάδα χωρών τράβηξε την προσοχή των συμμετεχόντων με τα φιλόδοξα σχέδιά τους για αξιοποίηση των πρόσφατων ανακαλύψεών τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, στην εν λόγω διοργάνωση, που τονίζει τη σημασία της μετάβασης σε καύσιμα χαμηλότερου άνθρακα, η Βραζιλία, η Γκάνα, η Γουιάνα και το Σουρινάμ ανέπτυξαν η καθεμία την ατζέντα τους για την άντληση ανακαλύψεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μαζική κλίμακα, με στόχο να αναδιαμορφώσουν τις οικονομίες τους - αν, βέβαια, καταφέρουν να βγάλουν τις ποσότητες αυτές στην αγορά πριν πέσουν οι τιμές. 

Η αντίθεση μεταξύ των στόχων τους και των κυβερνήσεων που προχώρησαν στην επιβολή κανόνων μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 ήταν ξεκάθαρη στο πρώτο μεγάλο συνέδριο και έκθεση που έχει διοργανωθεί στις ΗΠΑ με αντικείμενο τις τεχνολογίες πετρελαίου μετά την πανδημία. Αν και ιστορικά η εν λόγω διοργάνωση αποτελεί μία ευκαιρία για να επιδείξουν οι εταιρείες πετρελαίου τα επιτεύγματά τους σε τεχνολογίες ερευνών βαθέων υδάτων, το φετινό συνέδριο του Χιούστον επικεντρώθηκε στα καθαρότερα καύσιμα και τον επείγοντα χαρακτήρα της μείωσης των εκπομπών, με έμφαση στην τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τα υπεράκτια αιολικά και το καθαρό υδρογόνο. 

«Κλειδί» για το μέλλον το πετρέλαιο 

«Έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Αφρική», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Γκάνας Μάθιου Οπόκου Πρέμπεχ στην ομιλία του στο Offshore Technology Conference,  εκφράζοντας μία άποψη που συμμερίζονται και άλλοι αναδυόμενοι παραγωγοί ενέργειας. «Η ενεργειακή μετάβαση δεν σημαίνει ότι θα δούμε τους πόρους μας ανεκμετάλλευτους», τόνισε.

Με τα τρία τέταρτα της Γουιάνας να καλύπτονται από δάση, οι εκπομπές άνθρακα από μαζικές ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που μόλις αρχίζουν να αξιοποιούνται μπορούν να απορροφηθούν, ισχυρίστηκε, από την πλευρά του, ο Bharrat Jagdeo, αντιπρόεδρος της Γουιάνας, απευθυνόμενος στο συνέδριο. «Καλούμαστε να αφήσουμε το πετρέλαιο μας στο έδαφος. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι εντελώς άδικο», δήλωσε ο Jagdeo. «Όντας μια μικρή χώρα, δεν έχουμε τη δυνατότητα και το πλαίσιο για τη βέλτιστη λειτουργία της βιομηχανίας πετρελαίου αυτή τη στιγμή, αλλά θα συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε». 

Το Σουρινάμ, το οποίο μοιράζεται μια λεκάνη πετρελαίου με τη Γουιάνα, πιστεύει επίσης ότι μπορεί να ενταχθεί στο κλαμπ των κορυφαίων παραγωγών και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη καθαρότερων καυσίμων. Συνεργάζεται στον τομέα των ερευνών με κολοσσούς της παραγωγής πετρελαίου, όπως οι TotalEnergies SE και Chevron Corp και την κρατική εταιρεία του Κατάρ Qatar Petroleum.

«Πρέπει να έχουμε μια αίσθηση του τι έχει να προσφέρει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στο τέλος της ημέρας», δήλωσε ο Patrick Brunings, διευθυντής εξερεύνησης και υποθαλάσσιων περιουσιακών στοιχείων στην κρατική ενεργειακή εταιρεία Staatsolie του Σουρινάμ. «Θα χρειαστούμε αυτά τα χρήματα για να επενδύσουμε σε αυτές τις πράσινες βιομηχανίες», τόνισε. 

Οι υπεράκτιες εξορύξεις είναι καθαρότερες

Αυτές οι νέες και μερικές από τις υπάρχουσες υπεράκτιες λεκάνες, συμπεριλαμβανομένου του Κόλπου του Μεξικού των ΗΠΑ, παράγουν πετρέλαιο με λιγότερες εκπομπές άνθρακα λόγω των προηγμένων τεχνολογιών και του μεγαλύτερου όγκου των φρεατίων εξόρυξης, δήλωσαν στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου. Ακόμη και όταν ο ήλιος, ο άνεμος και το υδρογόνο αυξάνουν το μερίδιό τους ως πηγές ενέργειας, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα δεν θα εξαφανιστεί, δήλωσαν οι ειδικοί του κλάδου.

Στην επίτευξη των στόχων της αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου μπορεί να συμβάλει η ανάπτυξη πετρελαιοπηγών με δυνητικά χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα από ό, τι στις συνηθισμένες ως τώρα περιοχές παραγωγής. «Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να διασφαλίσουμε ότι παράγουμε την ενέργεια που χρειάζεται η κοινωνία με υπεύθυνη στάση», δήλωσε η Βερόνικα Κοέλιο, επικεφαλής της Νορβηγικής Equinor.

Η Βραζιλία, που έχει ήδη αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στην παραγωγή πετρελαίου, θεωρεί το αργό που βρίσκεται κάτω από παχιά στρώματα βράχων και αλάτων ως μία από τις λιγότερο ρυπογόνες πηγές ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δύο γύρους προσφορών φέτος και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των προεβαποριτικών (pre-salt) κοιτασμάτων πετρελαίου.

«Τα προ-εβαποριτικά κοιτάσματα ένα εξαιρετικό, πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε ο Decio Oddone, διευθύνων σύμβουλος της βραζιλιάνικης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Enauta participacoes SΑ.

Με τους επενδυτικούς ορίζοντες να κυμαίνονται από πέντε έως δέκα χρόνια πριν ξεκινήσει η παραγωγή σε νέα πεδία, οι παραγωγοί ζητούν να χορηγηθούν νέες άδειες.

«Με την ενεργειακή μετάβαση, εάν δεν προσφέρουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τώρα, θα κινδυνεύσουμε να αφήσουμε τους πόρους αυτούς στο έδαφος», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ρυθμιστικής αρχής πετρελαίου της Βραζιλίας Ροδόλφο Σαμπόια. «Αυτό είναι το τελευταίο μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας», όπως υπογράμμισε.