Μείωση της Παραγωγής Πετρελαίου Μετά την Άρση των Κυρώσεων Ζητά το Ιράν από τον ΟΠΕΚ

Μείωση της Παραγωγής Πετρελαίου Μετά την Άρση των Κυρώσεων Ζητά το Ιράν από τον ΟΠΕΚ
energia.gr
Τετ, 2 Δεκεμβρίου 2015 - 09:56
Τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, όταν θα αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν, ζητά η Τεχεράνη από τον ΟΠΕΚ, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλέον πιέσεις στις τιμές από την υπερπροσφορά αργού στις αγορές
Τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, όταν θα αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν, ζητά η Τεχεράνη από τον ΟΠΕΚ, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλέον πιέσεις στις τιμές από την υπερπροσφορά αργού στις αγορές.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν έστειλε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, ζητώντας τη μείωση της παραγωγής κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα (σ.σ. όσο δηλαδή είναι πρακτικά η υπέρβαση του στόχου για το όριο παραγωγής των 30 εκατ. βαρελιών) την περίοδο που θα αρθούν οι κυρώσεις.

Στην επιστολή του ο Bijan Zanganeh επισημαίνει ακόμα πως ο ΟΠΕΚ πρέπει να τηρήσει τον στόχο για τα 30 εκατ. βαρέλια: «τώρα, ενώ η παραγωγή υποτίθεται πως είναι 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έχει ανέλθει στα 31,3 εκατ. βαρέλια», επισημαίνει.

Πάντως, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει «ανταπόκριση» στο αίτημα της Τεχεράνης, καθώς όλες οι χώρες και κυρίως οι ισχυρότερες του καρτέλ, υπερασπίζονται το μερίδιο αγοράς τους και σε καμία περίπτωση δεν θα μείωναν την παραγωγή τους, προς όφελος του ιρανικού αργού.

Η 168η Σύνοδος του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, στη Βιέννη.