Κίνα: Διατηρεί την Κυριαρχία της στις Εξορύξεις μέσω Ξένων Επενδύσεων

Κίνα: Διατηρεί την Κυριαρχία της στις Εξορύξεις μέσω Ξένων Επενδύσεων
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Σαβ, 1 Μαρτίου 2025 - 08:00

Η Κίνα παραμένει ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος στον κλάδο των εξορύξεων χάρη στις μαζικές επενδύσεις που έχει υλοποιήσει σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, το 2024 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τις κινεζικές επενδύσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες κρίσιμων ορυκτών στο εξωτερικό, κυρίως χάρη στο πρόγραμμα Belt & Road Initiative

Σύμφωνα με την έκθεση ‘China Belt and Road Initiative (BRI) Investment Report 2024’ του Griffith University στην Αυστραλία, η προσέγγιση της Κίνας έχει αλλάξει κατά τα τελευταία χρόνια, με τον κλάδο των κατασκευών να περνά σε δεύτερο πλάνο, και τις επενδύσεις στους κλάδους της τεχνολογίας και των εξορύξεων να αποτελούν τη νέα προτεραιότητα.

Χαρακτηριστικά, το μερίδιο των εξορύξεων εντός του BRI προσέγγισε το ρεκόρ των 22 δισεκατομμυρίων, το υψηλότερο από την αρχή του προγράμματος το 2013.

Η διεθνής ηγεμονία της Κίνας στον συγκεκριμένο τομέα δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, αλλά προϊόν στρατηγικού σχεδιασμού. Το Πεκίνο έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ελέγχου των εφοδιαστικών αλυσίδων, φροντίζοντας να ελέγξει το κομμάτι της επεξεργασίας, ακόμα και αν δεν ελέγχει την πρωτογενή παραγωγή. Οι κινεζικές επενδύσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστικές καθώς οι Κινέζοι διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και σχετική τεχνογνωσία, ενώ δεν ασχολούνται με ζητήματα που μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη για άλλες χώρες, όπως οι περιβαλλοντικές ή ανθρωπιστικές επιπτώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι κινεζικές επιχειρήσεις συνιστούν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πολλών κρίσιμων ορυκτών προς τους ανταγωνιστές τους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

 

Οι κινεζικό μερίδιο στις εισαγωγές ορυκτών στην Ευρώπη. Πηγή: Bruno Venditti.

 

Αυτή η ανισορροπία προβληματίζει τις ηγεσίες σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, και άλλους εταίρους της δυτικές συμμαχίας. Εντούτοις, οι κυβερνήσεις αυτές δυσκολεύονται να διαθέσουν αντίστοιχα κεφάλαια για τις δικές τους επενδύσεις, ενώ συχνά αναλώνονται σε εσωτερικές διαμάχες. Μετά από δεκαετίας υποτονικής παρουσίας στον κλάδο των ορυκτών, τα δυτικά κράτη δεν χρειάζονται απλώς να πλήξουν την κυριαρχία της Κίνας, αλλά και να κλείσουν την τεράστια ψαλίδα που τους χωρίζει. Με αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνει το διεθνές της αποτύπωμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες των ορυκτών, καθώς εκτός των άλλων προωθεί τις διακρατικές συνεργασίες αντί να απειλεί τα λιγότερο αναπτυγμένα κράτη προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr