Ιράν: Ποια Είναι τα Χαρακτηριστικά των Νέων Συμβολαίων για τις Επενδύσεις στο Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο

Ιράν: Ποια Είναι τα Χαρακτηριστικά των Νέων Συμβολαίων για τις Επενδύσεις στο Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο
του Γιώργου Κωστούλα
Δευ, 7 Δεκεμβρίου 2015 - 12:21
Η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, National Iranian Oil Company (NIOC), εγκαινίασε έναν ιστότοπο στον οποίο αναφέρονται με λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά των συμβολαίων για 52 επενδυτικά σχέδια που παρουσίασε σε συνέδριο που έγινε στην Τεχεράνη στις 28-29 Νοεμβρίου
Η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, National Iranian Oil Company (NIOC), εγκαινίασε έναν ιστότοπο στον οποίο αναφέρονται με λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά των συμβολαίων για 52 επενδυτικά σχέδια στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρουσίασε σε συνέδριο που έγινε στην Τεχεράνη στις 28-29 Νοεμβρίου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 137 εταιρείες-κολοσσούς του κλάδου, όπως, μεταξύ άλλων, της Royal Dutch Shell, της Total και της Lukoil. Οι αντιπρόσωποι προέρχονταν από 137 χώρες. Συνολικά, 335 εταιρείες συμμετείχαν στο διήμερο συνέδριο, το οποίο ήταν το πρώτο στο οποίο παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά των νέων συμβολαίων για τις επενδύσεις στην αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας.

Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 22-24 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο.

Το Ιράν ελπίζει πως οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου θα προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους, τουλάχιστον, 100 δισ. δολαρίων, ποσό το οποίο εκτιμά ότι χρειάζεται προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

Ο υπουργός Πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh παρουσίασε στο Συνέδριο ένα νέο τύπο επενδυτικού συμβολαίου, για το οποίο η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι περιλαμβάνει καλύτερα κίνητρα σε σύγκριση με τις συμφωνίες επαναγοράς (buy-back agreements) που η χώρα προσέφερε στο παρελθόν. 

Ειδικότερα, πρόκειται επί της ουσίας για ένα «tailor-made» μοντέλο, δηλαδή ένα γενικό πλαίσιο για τις νέες συμφωνίες όπου θα γίνονται διαπραγματεύσεις για κάθε επενδυτικό σχέδιο ξεχωριστά, παρά για ένα ενιαίο τύπο συμβολαίου για όλους τους επενδυτές. 

Πέντε είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των συμβολαίων:

1) Το νέο μοντέλο δίνει το περιθώριο στους επενδυτές να μοιραστούν τμήμα του πετρελαίου που παράγουν και τους επιτρέπει να το πωλούν στη διεθνή αγορά, όπως είχε πει τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναδιάρθρωση των Πετρελαϊκών Συμβολαίων (Oil Contract Restructuring Committee) του υπουργείου Πετρελαίου, Seyed Mehdi Hosseini.

Όσο περισσότερο πετρέλαιο αντλούν, τόσα περισσότερα θα κερδίζουν. Στον αντίποδα, οι επενδυτές θα υφίστανται τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης μείωσης της παραγωγής. 

Στον παλαιότερο τύπο συμβολαίων, το Ιράν  πλήρωνε στις εταιρείες ένα συγκεκριμένο τέλος, ανεξάρτητα από το πόσο πετρέλαιο παρήγαν, ενώ δεν υπήρχαν κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί. Επίσης, δεν προβλεπόταν αποζημίωση για τις εταιρείες που δαπανούσαν μεγαλύτερα από τα προϋπολογιζόμενα ποσά για την ανάπτυξη ενός πεδίου.

2) Τα νέα συμβόλαια θα έχουν διάρκεια 20 ετών, με δυνατότητα επέκτασης στα 25 έτη. Η διάρκεια των παλαιότερων συμβολαίων ήταν μόλις επτά έτη, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι εταιρείες εξόρυξης και παραγωγής δεν μπορούσαν να έχουν μία αξιόλογη απόδοση της επένδυσης τους. 

3) Οι επενδυτές θα μπορούν να διαπραγματευτούν απευθείας για τα συμβόλαια με τις ιρανικές αρχές και δεν θα περιορίζονται μόνο στη διαδικασία της υποβολής προσφοράς. Το Ιράν δεν θα τους επιτρέπει τη δυνατότητα να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση που μελλοντικά επιβληθούν ξανά κυρώσεις στη χώρα. 

Σε περίπτωση που οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αποβούν άκαρπες, οι εταιρείες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνες σε γειτονικές περιοχές. Παλαιότερα, έπρεπε να υλοποιήσουν  τα συμφωνηθέντα σχέδια ανάπτυξης πριν ξεκινήσουν τις εργασίες τους και απαγορευόταν η έρευνα και εξόρυξη σε νέες περιοχές. 

4) Οι ξένες εταιρείες θα πρέπει να σχηματίσουν κοινοπραξίες με ντόπιες εταιρείες που θα έχει προεπιλέξει η ιρανική κυβέρνηση και δεν μπορούν να έχουν την ιδιοκτησία κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η Τεχεράνη δεν έχει διευκρινίσει ακόμα τα μερίδια που θα κατέχουν οι εγχώριες εταιρείες σε αυτές τις κοινοπραξίες.

5) Η Τεχεράνη ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών για δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από το επόμενο ιρανικό ημερολογιακό έτος που ξεκινά στις 21 Μαρτίου. Τα συμβόλαια θα προβλέπουν την ανάπτυξη των πεδίων εντός δύο ετών από την ημερομηνία της υπογραφής τους.