Την επενδυτική συμφωνία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB θα υπογράψουν σήμερα στη Σόφια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούνζκα Πέτροβα
Την επενδυτική συμφωνία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB θα υπογράψουν σήμερα στη Σόφια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούνζκα Πέτροβα.

Η κατασκευή του  IGB προγραμματιζόταν να ξεκινήσει στις αρχές του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018. Ο αγωγός μήκους 182 χλμ. θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγορά της Βουλγαρίας, με αναμενόμενο κόστος 220 εκατ. ευρώ, με αρχική δυναμικότητα μεταφοράς τα 3  bcm  ετησίως με μέγιστο τα 5  bcm. Ο  IGB  σχεδιάζεται να συνδεθεί με τον ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδος και Αλβανίας προς την Ευρώπη.

Στην κοινοπραξία θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τον αγωγό, συμμετέχουν με 50% η Poseidon S.A. (ΔΕΠΑ μαζί με την Edison) και με 50% επίσης η Bulgarian Energy Holding.

Αν και τον περασμένο Μάρτιο, το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας είχε δηλώσει ότι η  FID  θα υπεγράφετο ως τα τέλη Μαΐου, n διαδικασία επιβραδύνθηκε, εν μέρει λόγω και των συνομιλιών για τα έγγραφα των συμβάσεων.

Ο  IGB  αποτελεί βασικό τμήμα του «Κάθετου Διαδρόμου» ( Vertical Corridor) που θα συνδέει τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Μέρος της χρηματοδότησης -45 εκατ. ευρώ- προήλθε από την ΕΕ υπό μορφήν επιδότησης.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία εισάγει περί το 90% του αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία μέσω αγωγού, ο οποίος διέρχεται από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Συνεπώς, ο  IGB, εφ’ όσον υλοποιηθεί και συνδεθεί με τον ΤΑΡ, που αποτελεί μέρος του «Νοτίου Διαδρόμου» φυσικού αερίου της ΕΕ, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα ενεργειακής απεξάρτησης της Σόφιας από τη Μόσχα.
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr