Δρίτσας: Διαψεύδει Μαζική Φυγή Ναυτιλιακών Εταιρειών Από την Ελλάδα

Δρίτσας: Διαψεύδει Μαζική Φυγή Ναυτιλιακών Εταιρειών Από την Ελλάδα
της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Δευ, 14 Δεκεμβρίου 2015 - 08:41
«Κανένα κύμα φυγής ναυτιλιακών επιχειρήσεων από τον Πειραιά δεν έχει εκδηλωθεί. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο. Υπάρχουν ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν διαγραφεί από τα σχετικά μητρώα, υπάρχει όμως και πολύ μεγαλύτερος αριθμός που έχει εγγραφεί»

«Κανένα κύμα φυγής ναυτιλιακών επιχειρήσεων από τον Πειραιά δεν έχει εκδηλωθεί. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο. Υπάρχουν ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν διαγραφεί από τα σχετικά μητρώα, υπάρχει όμως και πολύ μεγαλύτερος αριθμός που έχει εγγραφεί».

Αυτά υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας σε εκδήλωση της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «μαζική φυγή ναυτιλιακών εταιρειών από την Ελλάδα» αλλά και ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Ο υπουργός μάλιστα υποστήριξε ότι είναι εμφανές πως πίσω από κάθε συζήτηση για την «αναχώρηση της ναυτιλίας από τον Πειραιά» κρύβεται σκοπιμότητα ή άγνοια.

Στη συνέχεια με στοιχεία που κατέθεσε δικαιολόγησε τις θέσεις του: Ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών στο Μητρώο Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων ήταν για το 2015 (έως 8-12-2015) 1.356, ενώ στο τέλος του 2014 ήταν 1.328 (αύξηση 1,3%).

Οσον αφορά τα διαχειριζόμενα πλοία από τα εγκατεστημένα γραφεία των αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση 3,7% στον αριθμό τους και αύξηση 4,8% στη χωρητικότητά τους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014.

Αντίθετα μείωση (2,8%) παρουσιάζεται το χρονικό διάστημα 2014-2015 του συνολικού αριθμού των νηολογημένων πλοίων στην ελληνική σημαία και μείωση (2,4%) στη χωρητικότητά τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, ο αριθμός των νηολογημένων πλοίων και η συνολική χωρητικότητά τους αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το τέλος του 2015 στα επίπεδα των προηγούμενων δύο ετών, καθώς το τελευταίο τρίμηνο του 2015 έχουν υποβληθεί 13 αιτήσεις υπαγωγής πλοίων (μεγάλης μεταφορικής ικανότητας και χωρητικότητας) στις διατάξεις του άρθρου 13 του νόμου 2687/53, για τα οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους στο ελληνικό νηολόγιο.

Σε ό,τι αφορά το εισρεύσαν συνάλλαγμα το πρώτο εννεάμηνο του 2015 παρουσιάζεται μείωση 17,4% σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2014, γεγονός που σύμφωνα με σχετικές αναλύσεις αποδίδεται μεταξύ άλλων στην παρατεταμένη κρίση της ναυλαγοράς κυρίως για τα φορτηγά πλοία και στα capital controls.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Θοδ. Δρίτσας έκανε γνωστό ότι επιδίωξή του είναι να υπάρξει συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των ναυτικών και των πλοιοκτητών για την αναζήτηση των δυνατοτήτων αύξησης της απασχόλησης, καθώς, όπως σημείωσε, η απασχόληση Ελλήνων ναυτικών είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας της ελληνικής ναυτιλίας.

«Ελληνική ναυτιλία χωρίς Ελληνες ναυτικούς σημαίνει ναυτιλία χωρίς ταυτότητα στην τεχνογνωσία της και επομένως ελληνική ναυτιλία χωρίς τους Ελληνες ναυτικούς δεν μπορεί να υπάρξει».

(από την "Εφημερίδα των Συντακτών")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr